Шеф в ГДБОП: Мъж се самоуби край София, докато излъчва на живо във Фейсбук!

0

„Имаме средно по 5 случая на година, при които установяваме децa с тревожно поведение в TikTok, Facebook или други интернет приложения, които се държат неадекватно – планират да се самоубият или наранят. На практика ги спасяваме, като се свързваме веднага с тях и родителите им“. 

Това разказал пред „Телеграф“ шефът на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП Владимир Димитров. Медията ни реши да провери какви са опасностите, които хората споделят в социалните мрежи, след опита на млада жена от Велико Търново да се самоубие на живо в TikTok. 

Самонараняване

„Имали сме и случаи, при които тийнейджъри се нараняват, показвайки се в интернет с цел да се самоизтъкнат. Мога да кажа, че поне по два пъти в годината се случват.

При един от тях 15-годишно момиче обясни, че е в депресия, тъжно й е и планира да отиде на „по-добро място“. Веднага намерихме родителите и им казахме какво прави детето им в социалните мрежи и за какво предупреждава. Вече след това те се обърнаха към психолог“, разказа комисар Димитров.

По думите му в такива ситуации трябва да се действа бързо, за да не се стигне до фатални последици. Намира се IP адресът на компютъра, от който пише детето, и се изпращат полицаи на място.

„Обикновено са момичета и момчета от проблемни семейства, някои са разведени, други са отглеждани от баби и дядовци, има и такива, в които се вижда дефицит на родителско внимание. Често до подобни методи на заплахи стигат и деца, които бягат от социални домове. Опитват чрез това самоизтъкване пред публика да покажат, че са различни. Като се намесим обаче, нещата се променят“, допълни киберполицай №1. 

Голи 

Другият хит, който в момента се шири в социалните мрежи, е непълнолетни да се снимат и да качват голи снимки. TikTok обаче има специален софтуер, който засича голи тела и директно блокира клиповете.

„Много често получаваме т.нар. доклади от TikTok за подобни сцени. Наскоро имахме за две български момичета на 11 и 12 години, които се къпят голи в банята и се снимат, а после опитват да качат клипа. Филтрите ги блокират, ние получаваме информацията и пак опираме до родителите им“, разказа шефът на отдел „Киберпрестъпност“. 

Белезници

Освен да спасяват деца, които искат да се самоубиват, спецполицаите предотвратяват и много по-опасни ситуации с евентуални невинни жертви. Преди няколко месеца арестували мъж от бургаско село, който заплашил, че ще нахлуе в училище и ще избива деца. „Има онлайн платформа за безплатна психологическа помощ.

Обикновено го използват бивши военни в САЩ. Българинът споделил, че не се чувства добре психически, ще влезе някъде и ще нарани някого. Незабавно от Щатите ни изпратиха сигнал. Установихме го и го задържахме.

Той призна и се разкая. Каза, че е бил нестабилен и затова го е казал“, разказа шефът на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП. По-късно се оказало, че мъжът работи в цех, но преди това е бил бачкатор в чужбина. Понаучил няколко думи на английски и открил платформата. Всяка година поне 2-3 нашенци пишат в сайта, сочат данните на антимафиотите. 

Кръв 

Най-кървавият случай обаче е от преди година. Мъж от софийско село се самоубил, докато излъчва на живо във Facebook. Гръмнал се в главата с пистолет. „Видеото е било рипортнато от негови приятели, които са го видели, след което е спряно. Стояло е активно около 20 минути. При такива случаи сме безсилни. После блокираме всякакъв достъп до подобни клипове“, допълни комисар Димитров. 

Скубят ги от Бенин и Мали: Българки горят с 10 хил. лв. в романтични измами 

Всяка седмица поне една българка става жертва на романтична измама. С този термин спецченгетата от отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП наричат престъпленията с мними гаджета, които искат пари от жени в нета. По тази схема е измамена и 29-годишната Мария от Търново, която опита да се самоубие. 

Сред жертвите са основно жени около 60 г. и нагоре, но има и доста млади. Измамени до момента са учителки, чиновнички от държавни ведомства, дори бизнес дами. „Винаги мъжът се представя за 10 години по-млад от набелязаната жена. Слага си хубава профилна снимка и се представя за американски военен с малко дете и починала жена.

Обработването на жертвата става поне 3 седмици“, обясни комисар Владимир Димитров. След като спечели симпатиите на жената, казва, че ще дойде в България, ще доведе и 11-годишния си син.

След това сюжетът е, че иска пари, докато му разблокират сметките. Обещава, че ще прати колет, но никога не го прави. Жертвата започва да праща пари в сметки в Португалия, Турция, Лондон, които през финансови мулета стигат до измамниците. 

Рекордьорка даде 700 бона на генерал менте 

Българка е била измамена с рекордната сума от 700 000 лв. от мним любовчия в нета. Той се е представил за американски военен и е успял да влезе под кожата на нашенката дотолкова, че да я принуди да си продаде земи, апартаменти, да вземе заеми от банки и да тегли бързи кредити. За измамата научили децата на нашенката, които живеели в чужбина. Те подали сигнала за измамата в ГДБОП. 

Хващането на извършителите е почти невъзможно, тъй като използват IP адреси от Мали, Бенин, Нигерия и т.н.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.