Семерджиев не получил максимална присъда, защото катастрофата не била на пешеходна пътека

0

Джигитът Георги Семерджиев не получил максимална присъда, тъй като смъртта на двете млади жени, които уби в катастрофа, не била причинена на пешеходна пътека.

Това каза зам.-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров в интервю за предаването „Офанзива“ по NOVA NEWS. Самият Тодоров обяви, че е удовлетворен от присъдата на Георги Семерджиев за това, че причини смъртта на двете млади жени на бул. „Черни връх“ в София на 5 юли 2022 г.

Георги Семерджиев беше признат за виновен по общо пет обвинения и осъден на 20 години затвор.

Радвам се, че трудът, който положиха моите колеги от Националната следствената служба, даде резултат, какъвто очакваше обществото. Не може да даваме оценка на работата на съда. Това ще направи Въззивният или Касационният съд. Лично за мен беше очаквана присъдата. Нямаше как да се отиде на максималното наказание, тъй като липсва един елемент – смъртта да е причинена на пешеходна пътека, обясни Тодоров. И допълни, че още през лятото е сезирал Народното събрание за това да бъде направена поправка в Наказателния кодекс.

„Беше внесен законопроект, но уважаемите народни представители не приеха елементарната поправка в Наказателния кодекс, която да даде възможност наказанието да е тежко, когато смъртта е причинена на тротоар или детска площадка. Още в деня след катастрофата, когато задържаха осъдения, казах, че най-важното е да докажем кой е управлявал колата. Ако е имало лице на задната седалка, нямаше как да остане живо“, поясни зам.-директорът на НСлС.

По думите му следователите са свършили работата много добре и в кратки срокове. „Показахме на обществото, че съдебната система работи“, каза още Тодоров.

Той коментира и новината, че Красимир Каменов – Къро е обявен за международно издирване от „Интерпол“. По думите му българската прокуратура е предприела всички законови действия, които може.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.