Сарафов за Nexo: Можем да се гордеем, че тези хора са българи – образовани, интелигентни, изключително богати

0

Изключително образовани, владеещи много езици, завършили едни от най-реномираните университети на света. Най-високо интелигентни, граждани на света. Може би са едни от най-богатите българи. Светът е малък за тях, те могат да пътуват, разполагат с жилища в цял свят. Човек може да се гордее, че тези хора са българи. Това не са дилъри от „Обеля“.

С тези думи директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов описа хората от криптобанката Nexo, на които вчера бяха повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група. Пред Нова телевизия той потвърди, че двама от четиримата привлечени като обвиняеми все още се издирват. Граничният контрол няма данни да са напуснали страната, но информацията на разследващите е, че те не са тук.

Сарафов съобщи, че се водят преговори с една от най-големите международни одитни компании да се направи одит на Nexo и финансовите й потоци. „Необходим е много сериозен финансово-разузнавателен анализ“, посочи той. На въпрос на водещата ще бъдат ли разпитани политици, свързвани с фирмата, шефът на националното следствие отвърна: „Нас изобщо не ни касае кой какъв е. Ако някой има отношение към престъпната дейност, той ще бъде разпитан“.

„Има данни, че тези лица разполагат с изключително големи финансови възможности. Имат скъпи имоти в Дубай, Карибските острови, Бахамите и притежават яхти. В един от претърсените домове са намерени и иззети 35 картини на скъпи художници като Салвадор Дали, Пикасо и Матис, които ще бъдат предадени на Националната художествена галерия“, обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева в петък.

На двама от обвиняемите е наложена мярка „парична гаранция“ от по 1 млн. лв., като наблюдаващият прокурор е дал срок от 10 дни гаранцията да бъде внесена.

Българската връзка е дружеството „Ен Ди Ес“ ЕООД, регистрирано на 8 юни 2018 г. “Това дружество ръководи цялата дейност на т. нар. група компании Nexo. Българското дружество е собственост на „Нексо Ей Джи“, регистрирано в Швейцария на 5 април 2018 г. То не разполага с никаква дейност”, уточни ръководителят на отдел „Киберпрестъпления“ в Националната следствена служба Светослав Василев.

По делото са разпитани над 20 свидетели, част от които са изразили притеснение за своята сигурност и ще бъдат включени в програмата за защита на свидетели. Прокуратурата разполага със свидетелски показания, според които представители на криптобанката Nexo са участвали в среща в министерството на финансите с други компании, занимаващи се с криптовалута. Срещата се е провела преди около 6 месеца. Целта и е била да се обсъдят евентуални възможности за внедряването на криптовалутата в системата БОРИКА.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.