Съдийката: Обезобразеното момиче не е било с опасност за живота, затова се води „лека телесна повреда“

0

Скандално първо изказване направи днес съдийката Таня Гьонева по делото за обезобразеното момиче от Стара Загора. Според нея от експертизата ставало ясно, че за момичето не е имало опасност за живота и затова насилникът е бил пуснат толкова бързо и без никакви последствия.

На пресконференция днес Районният съд в Стара Загора излезе с първи коментар след случая с обезобразеното 18-годишно момиче. Припомняме, че тя бе нарязана с макетно ножче, а обвинен за случая е приятелят ѝ.

Момичето е с 400 шева и обръсната глава. Случаят предизвика вълна от недоволство, тъй като предполагаемият извършител е бил задържан в началото  за 72 часа, а след това е пуснат на свобода.

Според съда става въпрос за лека, а не тежка телесна повреда, защото момичето не е било с опасност за живота.

„Убеден съм, че съдебният състав единодушно подписал съдебния акт, е преценил доказателствата по делото и е взел това решение. Съдебният акт е законосъобразен. Той е в унисон с искането на представители на Окръжната прокуратура”, заяви председателя на съда Красимир Георгиев.

„В този случай ние сме длъжни при искане на най-тежката мярка да обсъдим доказателствата и те да подплатяват наличната квалификация, в която той е длъжен да отговаря по наказателния текст.  Съдебното-медицинските експертизи са много важни, тъй като нямаме познания, за да установим нараняванията. Трябваше да установим дали заявеното в заключението покрива някои от признаците, които законът е въвел в чл. 129. В случая съдебно-медицинската експертиза установява наранявания, които по отделно и съвкупно сочат на временно разстройство на здравето, но не опасност за живота.  Колкото и да звучи стряскащо и възмущаващо за общността, законодателят го квалифицира като лека телесна повреда. За да има средна телесна повреда трябва да има поне временно разстройство на здравето, което да е опасно за живота. Това не го установихме”, уточни  съдия Таня Гьонева Коева, която е докладчик по делото.

Защитникът на момичето: Може никога да не се възстанови психически

18-годишното момиче, което беше обезобразено с макетно ножче от приятеля си, има загуба на идентичността и е възможно никога да не се възстанови напълно психически след случилото се. Това заяви адвокатът, нает от семейството ѝ, Димитър Киров, цитиран от bTV и Нова тв.

Юристът обясни, че ученичката, която на 26 юни бе нападната и нарязана 21 пъти, а раните й зашити с 400 шева, все още не е в добро психично състояние и затова все още не е говорил с нея, а само с родителите ѝ.

„Тази седмица ще се видя и с нея. Говорихме доста, състоянието е ясно. Това, което се случва с нея, никак не е обнадеждаващо. Вижда се, че момичето отказва да контактува със света, изживява постоянен страх и паника. Нейното емоционално състояние е сринато. Тя търси себе си след всичко това, което е направено с нея. Процесът на възстановяване, ако ще има пълно такова, ще продължи доста дълго време“, каза още адвокат Киров.

По думите му експертизата на нараняванията ще бъде ключова при определянето на каква телесна повреда ѝ е нанесена – лека или тежка. Според него обаче тази процедура е доста забавена и не можа да си обясни защо.

„Раните са близо до жизненоважни артерии. Тоест имаме право да допуснем хипотезата, че става дума за опит за убийство“, каза още адвокатът.

Той бе категоричен, че извършителят трябва да получи тежко наказание. При особената жестокост, садизма, условна присъда или присъда с малък срок, не биха отговаряли на целите на наказанието – възмездие, възпитателен ефект и превенция, смята Димитър Киров.

Бащата на 18-годишното момиче – Красимир Михайлов, също коментира, че раните по тялото на детето му ще заздравеят, но раната, която е в нейното съзнание, едва ли ще заздравее толкова бързо.

„Тя е силно момиче и с времето ще съумее да преодолее случилото се. Не иска да говори за преживяното, а и ние не искаме да я връщаме назад“, добави родителят.

Красимир Михайлов уточни, че е разбрал за случилото се от дежурен полицай, който му обяснил, че става въпрос за сбиване. „Помислих, че са се събрали тийнейджъри и между тях е станал някакъв битов скандал. Когато пристигнах на място, нещата не бяха такива. Няма да коментирам вътре в жилището какво беше състоянието“, разказа той.

Бащата бе категоричен, че не е знаел за заплахите, отправени от 26-годишния Георги към дъщеря му.

„Въпросният човек съм го виждал един-два пъти, дори не го познавам. Аз бях против това отношение на дъщеря ми с него. Разбрах за някаква ревност, но не чак до такава степен, която да доведе до такива последствия“, каза още Красимир Михайлов.

Кадър: Нова тв

Той иска справедливо наказание и промяна.

„Има органи, които да преценят какво обвинение да бъде повдигнато. Искаме справедливост. Окачествяването като „лека телесна повреда“ е безумие и няма да оставим нещата така. Ще се борим за промяна, която трябва да направят законотворците, изпратени от нас. Ще бъдем на шествието, искаме промяна, защото утре на мястото на дъщеря ми може да е друго момиче“, каза бащата на жертвата.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.