Съдът върна делото срещу дрогирания Метин, който помете и уби бегач

0

Съдът върна делото срещу Метин, който миналото лято причини тежък инцидент на пътя между Устина и Кричим. Докато управлява автомобил, без книжка и под въздействието на наркотици, той блъсна бегач, който в последствие почина. Грешки в обвинителния акт обаче наложиха прекратяване на настоящото производство и връщане на делото на прокуратурата.

Метин е с повдигнати две обвинения – за причиняване на смърт при управление на моторно превозно средство и за шофиране след употреба на наркотични вещества – амфетамин, като деянието е извършено, след като е бил осъден с влязла в сила присъда за друго такова престъпление, информира TrafficNews.

Инцидентът стана около 20:00 часа на 2 август миналата година. Тогава Метин се качил с приятелката си в автомобил и тръгнал от село Устина към Кричим. На пътя колата му помела 33-годишния Митко Пепеланов, който бил излязъл след работа да спортува, тичайки край пътя.

След катастрофата Метин беше тестван за алкохол и наркотици, като проверката отчете положителна проба за амфетамин. Справка в регистрите на МВР показа, че мъжът е с отнето свидетелство за правоуправление. По данни на полицията, след катастрофата Метин направил опит да укрие следите си, като е казал, че приятелката му е управлявала автомобила.

След инцидента Димитър беше откаран в болница, в реанимация с тежка черепно-мозъчна травма, където половин година се бореше за живота си. Той почина на 2 февруари 2024 година, точно половин година след инцидента. Това наложи преквалифициране на обвиненията срещу Метин в по-тежки и делото се прехвърли от Районен в Окръжен съд – Пловдив.

По време на делата, в които се гледаше мярката за неотклонение, Метин споделяше, че много съжалява, дори проронваше и сълзи. Той многократно се опитваше да умилостиви съда с доводите, че майка му е онкоболна и ако остане в ареста това ще я съсипе. Идвете съдебни инстанции обаче оставиха Метин с най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”. Той е бил хващан и преди да шофира под въздействие на алкохол и наркотици, а освен това е бил задържан за притежание на забранени вещества. В ареста той се опита да се обеси с чаршаф, но остана жив.

По време на разпоредително заседание днес, съдът откри грешки в обвинителния акт и върна делото на прокуратурата. От държавното обвинение трябва да коригират факти около удара и неясноти от автотехническата експертиза.

Решението може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив след което ще бъде определена нова дата за начало на делото.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.