Съдът удари Георги Гергов за Панаира, има ли шанс за държавата?

0

Окръжният съд в Пловдив е постановил да бъде спряна процедурата, с която 29% от акциите на Пловдивския панаир, държани от Община Варна, трябваше да бъдат вписани като апорт в компанията „Пълдин туринвест“ на бизнесмена Георги Гергов. Според определението на съда блокирането на сделката ще продължи до произнасянето на Софийския градски съд по делото, заведено от министъра на икономиката Богдан Богданов. Той заведе дело срещу Община Варна като атакува прехвърлянето на 29% от акциите в панаира от държавата на Община Варна през 2016 г.

„Това е голям пробив в битката ни за запазване на Пловдивския панаир, каза за „Дневник“ общинският съветник в Пловдив Веселина Александрова (Демократична България). Това ни дава време от поне една година, в която да продължим усилията си по опазване на държавния интерес“.

В средата на май Окръжният съд в Пловдив отмени като незаконосъобразен отказа на длъжностно лице в Агенцията по вписванията да впише в Търговския регистър увеличаването на капитала на дружеството „Пълдин туринвест“ от близо 178 млн. на над 194 млн. лв. От своя страна агенцията обжалва съдебно решение за фактическото придобиване на Пловдивския панаир от Гергов. С тази процедура той направи опит да осъществи скрита приватизация на панаира със съдействието на общинските съвети в Пловдив и Варна, в които мнозинствата са контролирани от ГЕРБ.

Историята с опита за скрита приватизация на Пловдивския панаир започна през 2016 г., когато Община Варна получи 29% от Пловдивския панаир като подарък от правителството на ГЕРБ. Други 20% от държавния дял бяха дарени на Пловдив, но Общинският съвет там отказа да ги приеме.

Година по-късно Изпълнителната комисия на ГЕРБ и лично Бойко Борисов поискаха от кмета на Варна да върне акциите на държавата, като ги дари обратно на Министерството на икономиката чрез тогавашния министър Емил Караниколов. На 2 май 2017 г. варненският Общински съвет взе единодушно решение в полза на това искане, а за изпълнението му на кмета Портних беше възложено да сключи договор за безвъзмездно прехвърляне на собствеността върху акциите.

По-късно, през септември 2021 г., от информация на Министерството на икономиката в отговор на въпроси на „Дневник“ категорично бе потвърдено, че решението на варненския Общински съвет не е било изпълнено.

„Кметът на Варна не е предприел никакви действия за изпълнението му, не е сключен договор за дарение и Министерството на икономиката и индустрията не е уведомявано за него“, пише в тази информация.

През декември 2021 г. варненският Общински съвет взе решение акциите от Пловдивския панаир, които местната администрация притежава, да бъдат апортирани в контролираното от Гергов „Пълдин туринвест“. Това даде възможност на Гергов да увеличи дела си в Пловдивския панаир, където „Пълдин туринвест“ е акционер, и от 50.3% да получи контрол над 79.3% от акциите на панаира.

Това решение беше оспорено по административен ред от варненския областен управител Марио Смърков. Но на втора инстанция Върховният административен съд се произнесе в полза на апорта.

Това развърза ръцете на Гергов и на 24 ноември м.г. той свика Общото събрание на акционерите на „Пълдин туринвест“, което вдигна капитала на компанията с обема на варненските акции в панаира.

След серия саботажи на работата на Общинския съвет в Пловдив от страна на групите на ГЕРБ и контролираната от Георги Гергов „Автентична лява БСП“ в края на миналата и началото на тази година съдбата на Пловдивския панаир вече изглеждаше предрешена. Точката на тази целенасочен акция в полза на частни интереси, започнала още през 2016 г., бе сложена вчера от кмета на Пловдив Здравко Димитров.

Междувременно в началото на май Варненската Апелативна прокуратура постанови започване на досъдебно производство срещу варненския кмет Иван Портних за престъпление по служба, свързано с опита за скрита приватизация на Пловдивския панаир от бизнесмена Георги Гергов. Конкретната причина за започване на проверката срещу Портних бе бездействието му, след решение на варненския Общински съвет от 2 май 2017 г. акциите от Пловдивския панаир в размер на 29% от капитала му, собственост на местната администрация, да бъдат върнати на държавата.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.