Съдът пожали тримата сирийци, прегазили полицаите в Бургас

0

Районният съд в Бургас пожали тримата сирийци – Омар Аднан, Ахмад Муфид и Абдулах Абдулуахед, подпомогнали противозаконно 47 чужденци от Иран, Мароко и Сирия да преминават през българска територия. Те са били превозвани с автобуса, който на 25.08.2022 г. блъсна на бул. „Трапезица“ в Бургас полицейска кола, с двама полицаи в нея. От удара полицейските служители загинаха на място.

Водач на автобуса е бил Омар Аднан. Той получи смешната присъда от 4 години и 10 месеца „лишаване от свобода“ и глоба в размер на 11 000 лева. Спрямо Абдулах Абдулуахед наказанието е четири години и четири месеца „лишаване от свобода“ и глоба 18 000 лв. На непълнолетния по време на извършеното престъпление Ахмад Муфид съдът наложи една година и 10 месеца „лишаване от свобода“, посочиха от Районния съд в Бургас, който днес гледа делото срещу тримата.

В днешното съдебно заседание подсъдимите приеха всички факти и признаха вината си по всички обвинения.

Сирийците бяха обвинени в каналджийство. Водачът на автобуса бе предаден на съд за няколко отделни престъпления. Първото от тях е за противозаконното подпомагане на гражданите на Сирия, Мароко и Иран да преминат през българска територия. Омар Аднан е бил неправоспособен водач. Управлявал е с висока скорост. Престъплението е извършено в съучастие с Абдулах Абдулуахед и Ахмад Муфид, които също бяха привлечени към наказателна отговорност.

Омар Аднан бе предаден на съд за и за това, че е управлявал пътническия автобус, който не е регистриран по българския законов ред.

За същото престъпление към наказателна отговорност бе привлечен и Абдулах Абдулуахед, който е управлявал превозното средство по част от маршрута. Автобусът бил с нидерландски регистрационни табели, издадени за друго превозно средство. Омар Аднан бе предаден на съд и за това, че при превозването на гражданите на Сирия, Мароко и Иран е попречил на полицейски служители да изпълнят задълженията си. 

БТА припомня, че водачът на автобуса Омар Аднан е привлечен към наказателна отговорност и за умишлено причиняване на смъртта на двамата полицейски служители. Досъдебното производство, което се провежда под надзора на Окръжна прокуратура – Бургас, предстои да бъде внесено в Окръжен съд – Бургас. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.