САБОТАЖ: „Зеленият октопод” блокира „Струма”

0

Трите зелени частни неправителствени организации, справедливо наричани „зелен октопод”, които обжалват решението на Министерство на околната среда и водите, което разрешава изграждането на АМ „Струма“ по трасето от Кресна към София, умишлено не са платили съдебната такса от 10 лв., за да протакат колкото се може по-дълго делата, показва справка от съда, пише Еко Новини.

Жалбоподатели са „Асоциация на парковете в България“, основана от Тома Белев, швейцарско -българската фондация „Биоразнообразие“ на Петко Цветков и „Сдружение за дива природа Балкани“ на Андрей Ковачев. Последните двама са бивши съпредседатели на партията „Зелено движение“, а Тома Белев е настоящият.

Неплащането на съдебната такса е стар еко-рекетьорски трик. Целта е възможно най-дълго да се проточи съдебният процес. Зелените го прилагат най-често, когато обжалват големи инфраструктурни проекти, като изграждането на 7 и 8 реактор на АЕЦ „Козлодуй”, пътните проекти, метрото в София, завода за боклук в столицата и редица други.

Пример в това отношение е друга зелена неправителствена организация, наречена с гръмкото име „Институт за зелена политика“. Тя има само с един член, който също е бил съпредседател на „Зелено движение“ – Петко Ковачев. Преди години Върховният административен съд изпраща в продължение на 4 месеца три писма до еколога с искане да плати такса от 10 лв., за да даде на ход на делото по негова жалба.

Зелените неправителствени организации обжалват решението на Министерство на околната среда и водите, което разреши довършването на АМ „Струма” по трасето от Кресна към София. Оценката за въздействие върху околната среда(ОВОС) доказва, че този вариант е най-удачният за съхранение на биоразнообразието в района. Тази ОВОС също беше обжалвана от екологични неправителствени организации, но съдът отхвърли техните жалби. Така от 2018 година има влязла в сила и валидна ОВОС.

От 2023 г., след изграждането на пътен възел Кресна, ОВОС е с действие до довършването на целия проект.

Избраният вариант за трасе е така нареченият Г 10/50, което означава, че лентата за движение от Кресна към София е с габарити от две платна по 3,50 м. и аварийна лента и банкети от 3.50 м. На много места, там, където има изкачвания и наклони, магистралата е трилентова, с платно за бавно движещи се транспортни средства.

Припомняме, че поради саботажа на зелените неправителствени организации, изграждането на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле беше забавено над 20 години. През това време там са загинали 74 човека при катастрофи, а ранените са над 400. Въпреки сложените колчета все още има катастрофи. Колчетата са палиативна временна мярка. Те намалиха злополуките, но тапите в момента са огромни и се чака понякога над 1 -2 часа да се преминат тези 16 км през Кресненското дефиле.

Върховният административен съд е дал 7-дневен срок на трите зелени неправителствени организации, да платят таксата от 10 лв. Предвид практиката на еколозите, те ще продължат с опитите да отлагат и протакат делото.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.