Ружа Игнатова – най-търсената от ФБР криптокралица, претендира за апартамент в Лондон

0

Ружа Игнатова – най-търсената от ФБР криптокралица, претендира за апартамент в Лондон, съобщава вестник „Таймс“, предаде БТА.

Тя е един от най-търсените бегълци в света, като се твърди, че е измамила инвеститори с 3,2 млрд. лири стерлинги в криптовалута, припомня британският всекидневник. Въпреки това, Ружа Игнатова, известна още като „изчезналата криптокралица“, изглежда се е показала за кратко тази седмица, за да предяви официален иск за градска къща в Лондон на стойност 13,5 млн. лири, пише „Таймс“.

Игнатова, която е в списъка на 10-те най-издирвани от ФБР лица, е в неизвестност от 2017 г., когато служители на Съединените щати издадоха заповед за нейния арест. Тя основава „УанКойн“ (OneCoin) – базирана в България компания, която търгува на пазара с криптовалута.

„УанКойн“ предлага на купувачите комисиона, ако продадат валута на други хора – Понци схема, маскирана като криптовалута, пояснява вестникът.

Въпреки че предлага награда от 100 000 долара за информация, която доведе до ареста на Игнатова, ФБР така и не успява да я открие. В същото време адвокатите на Игнатова са предявили официален иск за мезонет с четири спални за 13,5 млн. лири в Лондон, като я посочват като действителен собственик на имота в „Companies House“.

Апартаментът на площ 7000 квадратни фута (650 квадратни метра), който има плувен басейн, е описан като „най-добрия пентхаус“. Твърди се, че Ружа Игнатова е останала там за кратко през 2016 г., но имотът до голяма степен е бил празен, с изключение на случайни посещения от хора, свързани с „УанКойн“. В пентхауса има произведения на изкуството на стойност 500 000 лири, включително портрет на Елизабет Тейлър и картината „Червен Ленин“ от Анди Уорхол.

Имотът е собственост на „Abbots House Penthouse Limited“ – анонимна фиктивна компания, което означава, че името на Ружа Игнатова не фигурира в актовете за собственост на поземления имот или в публичните регистри.

За собствеността на Игнатова върху имота се разказва в подкаста „Изчезналата криптокралица“ на Би Би Си, който разследва нейните действия. Сега обаче Игнатова официално предявява претенции към този имот и е посочена като „действителен собственик“, съгласно новите законови изисквания. Собствеността ѝ е регистрирана тази седмица.

Лорд Каланан, държавен министър за бизнеса, каза, че новите закони за справяне с незаконното богатство са насочени и срещу престъпниците, които се опитват да перат пари във Великобритания, но по думите му, няма къде да се скрият.

Това повдига въпроса дали апартаментът може да се използва за компенсиране на британските инвеститори, които бяха измамени за милиони лири. Полицията в Лондонското Сити казала на инвеститорите през 2019 г., че не е в състояние да идентифицира активи на „УанКойн“ в Обединеното кралство, посочва още „Таймс“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.