Румен Радев „нахрани“ сглобката: Иска рокади в ДАНС, за да овладее службите

0

„Разбира се, че ще се запозная с аргументите на Денков, но реалните мотиви са известни отдавна и ги чухме в “онзи запис” – овладяването на службите. Една власт е силна със спазването на закона, а не с позиционирането си над него“.

Това каза президентът Румен Радев пред журналисти.

В петък привечер премиерът Николай Денков поиска от Радев да освободи шефа на ДАНС Пламен Тончев. Денков обясни, че един от основните аргументи за това е отказът на Тончев да освободи заместника си Деньо Денев, който подписа “онзи” доклад, според който машините може да са манипулирани заради снимките, които зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнев е правил на процеса по инсталиране. 

Освен това Тончев не изпълнил искането на Денков да му изпрати доклад и препоръки за възможните проблеми пред местните избори. Премиерът подчерта и, че докладът на ДАНС за работа през 2022 г. не е приет от парламента, но и че агенцията си е позволила политически позиции на два пъти, което е в разрез със закона.

„Всеки нов кмет идва с очакването за промени към по-добро. Местната власт ще трябва да се справи с последствията от рекордно ниската избирателна активност, която неизбежно влече и понижена легитимност“, коментира още той в деня след изборите.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.