Рокада: МВР има нов зам.-главен секретар

0

Вътрешният министър Калин Стоянов махна още една ключова фигура от времето на служебния кабинет и на същия пост постави пореден свой заместник от времето, в което оглавяваше ГДБОП – Димитър Кангалджиев.

За уволнението на Станимир Станев като зам.-главен секретар на МВР съобщава bTV. Причините за отстраняването му остават неясни.

Станимир Станев

Станев беше назначен на поста през януари 2022 г. като част от екипа на бившия главен секретар Петър Тодоров. През ноември 2022 г. двамата подадоха оставки след пореден инцидент, при който беше ранен граничен полицай. Президентът Румен Радев обаче не прие тогава оставките им. После вътрешният министър и правителството „Денков“ влязоха в открит сблъсък с държавния глава, но накрая успяха да изоюват махането на Тодоров.

Сега е махнат и Станев, за когото преди месеци МВР обяви, че е в продължителни болнични. Затова първо за изпълняващ длъжността зам.-главен секретар на МВР бе назначен Живко Коцев. Той обаче бе назначен за главен секретар, а за негов заместник вътрешният министър Калин Стоянов назначи Димитър Кангалджиев.

Последният е пореден верен човек и заместник на Калин Стоянов от времето, по което оглавяваше ГДБОП. Друг негов заместник от това време – Любомир Николов, пък бе сложен начело на ключовата СДВР.

Според официалната биография на Кангалджиев, той има магистърска степен по специалност „Право“ в Югозападен университет „Неофит Рилски“, и бакалавърска – по специалност „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“ в Академията на МВР.

През 2005 г. започва работа в системата на МВР, като заема длъжността разузнавач първо в отдел „Криминална полиция“ при СДВР, а по-късно – в отдел „Контратероризъм“ в ГДБОП. В периода 2010 г. – 2015 г. е началник на група „Криминална полиция“ при РУП – Костинброд, след което до 2016 г. – началник на РУ – Ботевград. От 2016 г. до 2019 г. заема поста началник на сектор в отдел „Криминална полиция“ в ГДНП.

От 2019 г. поема поста началник на сектор в отдел „Специални операции“ в ГДБОП, а от 30 май 2021 г. до 27 септември 2023 г. е зам.-директор на главната дирекция.

Поредните кадрови рокади идват в момент, в който нито един човек от ръководството на МВР не пое отговорност за полицейското насилие при протеста срещу шефовете на БФС.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.