РЕШЕНО? „Хюндай” строи новите мощности в АЕЦ „Козлодуй”

0

Южнокорейската компания „Хюндай“ е единственият кандидат от петимата, проявили интерес да строят новите ядрени мощности в АЕЦ „Козлодуй“, който отговаря на поставените технически и финансови условия. Тя ще бъде поканена да подаде обвързваща оферта с цена за проектирането, изработката, доставката, монтажа и въвеждането в експлоатация на VІІ и VІІІ блок на ядрената ни електроцентрала.

Това стана ясно от думите а председателя на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев пред бТВ в четвъртък.

Процедурата за заявяване на интерес от потенциален главен изпълнител на проекта, който да влезе в консорциум с американската „Уестингхаус“, по чиято технология AP-1000 ще се строят реакторите, приключи на 2 февруари. Тогава от проектната компания „АЕЦ Козлодуй Нови мощности“ обявиха ,че заявления за интерес са подали пет компании, но не назоваха техните имена.

От тях трябваше да се изготви кратка листа с трима кандидати, които да бъдат поканени да подадат оферти с конкретни цени. Изпълнителният директор на ядрената централа Валентин Николов преди това бе казал, че неофициален интерес са проявили американските „Бехтел“ и „Флуор“ корейската „Хюндай“, китайската CNNC и френската „Електрисите де Франс“.

Сега Добрев обяви, че заявленията са били на тези компании, без френската, вместо която е имало друг китайски кандидат. Оказало се обаче, че от всички кандидати на предквалификационните изисквания е отговаряла само „Хюндай“. Изискванията на проектната компания бяха да имат задълбочени познания и опит в проектиране, изграждане, доставка и въвеждане в експлоатация на ядрени блокове. Те трябва да са построили и пуснали поне два ядрени блока, както и в последните пет години – 2018-2022 г. да имат нетна печалба и оборот над 6 млрд. щатски долара.

По думите на Добрев незнайно защо „Бехтел“ и „Флуор“ са кандидатствали не директно, а със свои дъщерни фирми, които не са покривали техническите и финансовите изисквания, а дружеството на „Флуор“ в три от изискваните пет години дори е било на загуба.

Така те са дисквалифицирани и от петимата кандидате само „Хюндай“ покрива изискванията.

Председателят на парламентарната енергийна комисия каза, че ще поиска от Народното събрание идната седмица да гласува решение, с което да се възложи на „АЕЦ Козлодуй Нови мощности“ да сключи договор за строежа на VІІ и VІІІ блок с фиксирана цена и конкретен срок за приключване на двата реактора – 60 месеца за първия и 54 – за втория.

Преди да стане това обаче „Хюндай“ трябва да подаде своята обвързваща оферта за изграждането на двата реактора, тя да бъде приета от българското дружество, а самата компания строител пък трябва да бъде одобрена и от „Уестингхаус“, с която трябва да създадат консорциум за изграждането на новите ядрени мощности.

Самият договор за проектиране, изработване, доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация обаче се предвижда да бъде подписан до началото на септември 2025 г., докогато вече трябва да е взето и крайното инвестиционно решение за строежа на единия или двата нова блока.

Паралелно трябва да е завършено и финансовото структуриране на проекта и осигуряването на кредитите за него, предвижда още приет в края на миналата година от депутатите график за строежа на VІІ и VІІІ блок.

Според Добрев цената за двата реактора ще е повече от обявената от министъра на енергетиката Румен Радев преди дни като търсена от българското правителство.

При подписването на междуправителственото ядрено споразумение със САЩ Радев каза, че е постижима обща цена до 14 млрд. долара за реакторите и цялата необходима за тях инфраструктура, което се доведе до производствена цена на ядрения ток от 65 евро/МВтч.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.