Рекорд: Осъдиха турски криптобос на близо 11 000 години затвор

0

Турският съд осъди основателя на крипто борсата Thodex на 11 196 години затвор, предаде ВВС. Фарук Фатих Йозер,  двамата му братя и сестрите му са осъдени на по 11 196 години затвор за измама на инвеститори за милиони долари, пише Burgas24.bg.

29-годишният Фарук Фатих Йозер избяга в Албания през 2021 г. с активите на инвеститорите, след като неговата борса Thodex внезапно се срина. През юни той беше екстрадиран обратно в Турция и признат за виновен за пране на пари, измама и организирана престъпност.

Йозер е заявил пред съда, че „не би действал толкова аматьорски“, ако намерението му е било престъпно. „Достатъчно умен съм, за да ръководя всяка институция на Земята“, цитира думите му агенция Anadolu.

„Това е видно от тази компания, която създадох на 22-годишна възраст.“ Краткият процес в Истанбул е признал за виновни по същите обвинения и сестра му Серап и брат му Гювен.

Подобни извънредни присъди са често срещани в Турция след премахването на смъртното наказание през 2004 г., за да се подпомогнат усилията за присъединяване към Европейския съюз.

През 2022 г. Аднан Октар, проповедник на телевизионна секта, е осъден на 8658 години затвор за измами и сексуални престъпления. Същата присъда получиха и десет негови последователи.

Прокурорите бяха поискали Октар да бъде осъден на 40 562 години затвор, съобщи АФП. Турците започнаха да използват криптовалути като защита срещу големия срив на лирата, който започна преди повече от две години.

Thodex, основана през 2017 г., е една от най-големите борси за виртуални валути в страната. Йозер придоби национална слава като финансов специалист и си проправи път, като се сприятели с видни проправителствени фигури.

През април 2021 г. обаче платформата внезапно се срина. Активите на инвеститорите изчезват, а Йозер се укрива. Миналата година той е арестуван в Албания по международна заповед на Интерпол и екстрадиран след дълъг съдебен процес.

Преди това турските медии съобщиха, че Озер е избягал с активи на стойност 2 млрд. долара (3.67 млрд. лева). Обвинителният акт на прокуратурата обаче оценява общите загуби на инвеститорите в Thodex на 356 млн. лири.

Тази сума е била на стойност около 79.10 млн. лева към момента на фалита на борсата. Същата сума сега е на стойност около 23.91 млн. лева поради бурната инфлация и срива на лирата на международните пазари.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.