Разследване за 7 000 000 лв.: Димитър Бръчков и Живко Лешоядо заграбиха най-скъпата сграда в Петрич с кредит от ПИБ (първа част)

0

Кметът на Петрич Димитър Бръчков, главен герой в над 30 досъдебни производства, откъдето тепърва чакаме сензационни новини, се оказа скрит собственик на 60% от най-скъпата сграда в региона – мола, разположен на топ терен на пъпа на града, съобщи пред Narod.bg източник от прокуратурата, която е проявила интерес към начина на придобиване на зданието.

Не е тайна, че съдружник в имотната схема, оценявана на над 7 милиона лева, е старият му партньор в задкулисните сделки – общинският съветник Живко Карадалиев с много значителния прякор Лешоядо.

Зданието бе собственост на „Кейджей” ООД, софийско дружество, в което участие има Живко Лешоядо. Топ сградата се намира на централната ул. „Гоце Делчев“ №12 и е 5-етажна, разположена върху площ от 1082 кв.м.

Върху разгънатата ѝ площ от 7376 кв.м има таверна, зала за казино, 2 банкови офиса, 22 магазина, кафене, 2 хотелски етажа с 6 апартамента и 26 стаи, конферентна зала, кафене, снекбар, няколко офиса, фитнес зала.

Върху 5-етажния мастодонт близо до сградата на общината има учредени 4 ипотеки – от 2006, 2007, 2018 и 2016 г., поради което парите от евентуалната продажба би трябвало да отидат в банките.

Наскоро, обаче, към Централен Южен мол, който петричани познават и като „Ален мак“, интерес проявиха хора с пари, като бившия митничар Марио Минев, който смяташе да премести там Специализирана болница за рехабилитация „Ванга“, която доскоро се намираше на стадиона, обясни прокурорският източник на Narod.bg.

Марио Минев смятал да премести СБР в сградата на мола, но тандемът Бръчков-Лешоядо прилапал сградата с банков кредит и доказуема счетоводна машинация, която е интересна за прокуратурата

Заради враждата на Бръчков с Марио Минев, обаче, Лешоядо чрез подставено лице взел кредит от ПИБ, където директор, забележете, е Георги Цилев, на чиято съпруга пък бе дадено да открадне близо 300 000 лева с ремонт на оградата на парка в Петрич, за което вече писахме. Т.е., пито – платено…

Така Цилев отпуска 2 000 000 лева кредит с нова ипотека на сградата. А Бръчков чрез счетоводни трикове, осъществени от счетоводната къща на Георги Тренчев – бивш председател на ОбС Петрич допреди година и вярно куче на пробития кмет, успяват да врътнат допълнителни 2 500 000 лева.

Така Бръчката и Лешоядо откупуват зданието за 4 500 000 лева на името на подставено лице – чужденец, което е момчето за всичко на Живко Карадалиев. Простата сметка сочи, че печалбата им ще е поне 2,5 милиона, потрива ръце прокурорът пред Narod.bg.

Наскоро на среща в петричкото заведение „Винарната“ Живко Лешоядо и Бръчката си спретнали орташки скандал, при който на всеослушание кметът, бъдещ обвиняем, казал на всеослушание – „Нали знаеш кой осигури плащането, сега аз казвам какво и как“.

Живко Лешоядо е стар ортак в схемите на Бръчков

В момента Бръчката и Лешоядо преобразуват сградата, като смятат да продават горните етажи на части като отделни апартаменти, магазинната част също ще се продава, а в мазето ще местят незаконната им дискотека City Club, която в момента в разрез със закона се намира в градското читалище „Братя Миладинови“.

Narod.bg обещава втора част на разследването, в която става ясно кои са останалите участници в схемата с мола в Петрич.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.