Разпитаха първите свидетели срещу Кристина, убила двете си деца

0

Първите свидетели бяха разпитани на наказателния процес срещу санданчанката Кристина Дунчева, която е подсъдима за убийството на двете си деца. За вчерашното заседание бяха призовани 6-има от общо 29 свидетели по делото в Окръжен съд – Благоевград, което се гледа при закрити врати.

На практика това е първото редовно заседание след разпоредителното, проведено на 4 февруари 2022 г., тъй като следващите бяха отлагани заради изготвянето на актуална съдебно-психиатрична, психологична и неврологична експертиза на 35-годишната жена дали може да участва в заседанията. Заключението на вещите лица е, че тя е в състояние да се явява на делото и е вменяема. След представяне на комплексната експертиза на декемврийското заседание 2022 г., следващите 2 заседания бяха отложени заради болен заседател, пише в. „Струма“.

Делото се гледа от петчленен състав: с двамата съдии – Атанас Маскръчки и Петър Пандев, и трима заседатели. На разпоредителното заседание миналата година, което съвпадна с 34-ия рожден ден на Кристина Дунчева, тя припадна в съда, като тогава обясни, че не се чувства добре, получава кризи, има гласове и енергии и пие 3 вида лекарства. Тогава бе решено, че делото ще се гледа по общия ред – с разпит на свидетели и вещи лица.

Двамата адвокати на младата жена поискаха да бъдат допуснати още 9-има свидетели, които да бъдат разпитани във връзка с упражнено домашно насилие над нея. Като частни обвинители бяха конституирани бащата на двете деца Георги Трайков и майка му. Съдът допусна предявения иск от бащата за неимуществени вреди в размер на 700 000 лв. – по 350 000 лв. за всяко дете.

Припомняме, че Кристина Дунчева е обвинена за убийство на двете си малолетни деца Ивон и Васил, извършено по особено жесток и мъчителен начин в дома им в Сандански на 19 ноември 2020 г., като на всяко от децата са били нанесени над 30 прободно-порезни наранявания, предимно по шията и гърдите. От заключението на вещите лица по изготвената комплексна съдебно-психиатрична и психологична експертиза се установява, че по време на престъпното деяние майката не е била в състояние на физиологичен афект.

При нея не се установява психично заболяване или друго освен личностно разстройство – емоционално нестабилна личност, което не е психична болест и не може да бъде приравнено към продължително разстройство на съзнанието по смисъла на Наказателния кодекс. Кристина Дунчева има изградена и съхранена психичната годност, като може да участва пълноценно във фазите на наказателния процес, считат експертите. След престъплението тя е с наложена мярка „задържане под стража“ и беше настанена за лечение в затворническа болница в Ловеч.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.