Разкриха! Използваното взривно вещество до колата на Гешев е нитропента

0

Готова е експертизата за взрива до колата на бившия главен прокурор Иван Гешев, това обявиха на брифинг пред медиите градският прокурор на София Илияна Кирилова и заместник градският прокурор и говорител Христо Кръстев.

„Експертизата, която е постановена още на 2 май – ден след взрива, е комплексна химическа и взриво-техническа експертиза. Предоставени са 23 обекта за изследване на вещите лица, които са били иззети по време на огледа на местопроизшествието. На 8 декември експертизата е изготвена от 6 вещи лица. Отговорът им е, че използваното взривно вещество е бризантно, което е с тривиално наименование нитропента.

Същото е било поставено в самоделно взривно устройство, което е активирано посредством електрически импулс. Предстои назначаване на допълнителна експертиза, за да може да се установи дали това взривно вещество и това самоделно взривно устройство са имали възможността да окажат някакви щети върху автомобила и да взривят автомобила, в който е бил бившият главен прокурор Иван Гешев“, посочи заместник градският прокурор и говорител Христо Кръстев.

По-рано стана ясно, че количеството взривно вещество е около 2,5 килограма. Веществото не се произвежда в България. Ще се проверява дали е взето и внесено легално.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.