Разкриха фалшив сайт за продажба на криптовалута, десетки българи са измамени

0

ГДБОП разкриха фалшив сайт за продажба на дигитална валута. Оказва се, че всеки месец десетки българи са измамени чрез различни онлайн схеми, които предлагат инвестиране срещу обещания за големи печалби. Някои от жертвите дори са принуждавани да продават имоти и да теглят заеми. Накрая обаче се оказват разорени.

Всичко започва с фалшива новина в информационен сайт, че от 24 ноември китайското правителство пуска нова монета. В текста се посочва, че правителството е избрало конкретна фирма посредник за продажбата, а в посочен линк потребителите могат да отидат директно на сайта на компанията. Ефектът е подсилен с фейсбук коментари за бърза печалба.

„През първите 5 дни спечелих 5800 лв и бавно се увеличават“, сподели потърпевш.

От потребителите се искат две имена, имейл и телефон за връзка.

„Очевидна измама ,,Юан профит“ сайта. Вижда се, че името на сайта не отговаря на описанието на уеб браузъра. Същият облик съм го виждал на уеб сайт, който продава дигитални юани повече от две години насам и доста хора са повярвали но това нещо“, заяви финансовият анализатор Йордан Мицикулев.

„Сайтът е създаден от киберпрестъпници с цел да набира жертви на инвестиционни измами.Този конкретно е регистриран чрез американска фирма за домейни. Също се ползва американска компания, за да се хоства този сайт, но тези компании са напълно легитимни и много хора ги използват“, каза директорът на дирекция „Киберпрестъпност“ ГДБОП Владимир Димитров.

Всяка седмица в ГДБОП получават средно по два сигнала от измамени потребители. Целта на подобни сайтове е жертвата да остави мобилния си номер, след това се поема от колцентър и започва убеждаването да се инвестират пари в различни финансови инструменти.

Разследвания съвместно с германската прокуратурата показват, че подобни измами се извършват от фалшиви фирми регистрирани например в България, Молдова, Беларус и Косово. Освен българи има и много измамени германци и австрийци. По телефона някои от жертвите са убедени дори да продават имоти и да теглят заеми, за да увеличават инвестициите с цел огромни печалби, предаде БНТ.

„Когато виртуалните пари се утроят не могат да ги изтеглят. Платформата изчезва и хората остават обикновено без 30, 50, 60 хиляди долара. Изключително рядко имаме случаи, когато жертвата получава част от сумата, която е вложил“, уточни Владимир Димитров .

„В 99 % от ситуациите тези хора накрая остават без абсолютно нищо. Става въпрос за много милиони в България в световен мащаб стотици милиарди долари всяка година изчезват от такъв тип измами“, каза Йордан Мицикулев.

Според финансовия анализатор Йордан Мицикулев масовите измами в света на криптовалутите стават чрез роботизирани системи. Те са по-лесни за хващане, тъй като използват еднотипни шаблони. Свързани са с фалшиви финансови графики и обещания за големи печалби.

Другият тип измами са свързани с реклама на нови криптопроекти – целта е да се създаде за кратко голям интерес, а след това максимално бързо да бъдат източени сметките на жертвите. Трудни за хващане, обаче, се оказват измамите с популярни инфлуенсъри, които предлагат управление на криптоактиви без да имат нужната компетенция.

„На измамения човек може да му трябват дори пет години докато разбере, че въпросното лице просто е изхарчило парите му по някакъв съвсем различен начин. Никой няма да стане богат от закупуване на китайски юан и никой няма да стане богат от покупка на каквато и да е криптовалута. Като цяло винаги, където някъде се предлага бързо забогатяване това е първата индикация да очевидна измама. В този живот няма бързо забогатяване, особено в капиталовите пазари“, подчерта финансовият анализатор.

Съветът на експертите е преди всяка една инвестиция потребителите да се информират добре и да се допитват до банкова институция, където могат да ползват безплатна консултация.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.