Разбра се кой е шефът на свърталището за укриване на мигранти в Сърнево

0

Димитър Павлов – Балу е животновъдът от карнобатското село Сърнево, който организирал нелегалния пункт за престой на мигрантите, съобщава Флагман.бг, позовавайки се на свои източници.

Помещенията в къщите край селото, които Балу използвал и където са хванати шестимата нелегално преминали границата ни, били устроени в помощ на каналджиите. В тях имало отоплителни печки, храна, места за спане, топли дрехи, дори осигурявали и медицински превръзки и лекарства от първа необходимост на бежанците.

От там мигрантите били прекарвани до магистрала „Тракия”, откъдето да бъдат транспортирани към София.

Пунктът на Димитър Павлов – Балу действал от около месец, според данни от пресцентъра на ОДМВР-Бургас. Лично той и друг жител на карнобатското село Черково, който според местни също бил животновъд и гледал крави, посрещали мигрантите, идващи пеша по предварително зададена локация от трафикантите, и ги отвеждали към фермата, превърната в нелегално депо.

В карнобатско са изненадани от новината за ареста на Балу на 7 март, никой в село Сърнево дори не е подозирал за съществуването на импровизирания нелегален и своеобразен кризисен център. Животновъдът, който е родом от Карнобат, бил кротък човек, който купил имоти и гледал стопанство от около 120 крави от порода херефорд и държал от близо 10 години пасищата край селото. Димитър Павлов и синът му се грижели за фермата, а съпругата му била на добър пост в Карнобат.

„Не знаем от кога се занимава с тези неща, но със сигурност е съвсем прясна работа. Балуто не е лош човек, но го влече лесната работа. Затова се уреди да вземе и пасища. Чували сме, че е претърсван и друг път при специализирана полицейска операция, свързана с бизнесмен от региона“, казват местни жители и добавят още, че ловджии са им споделяли, че следите от нелегални мигранти в този район са навсякъде, а в гората животни вече няма.

Друг отлично информиран източник потвърди, че в продължение на две години целият трафик на бежанците минава през един и същи коридор, който излиза на АМ „Тракия“ чрез детелината с Карнобат.

Спецчатите при ОДМВР-Бургас са разположили КПП южно от село Житосвят – на границата между общините Карнобат и Средец, но изпечените каналджии отдавна са го научили и при повечето курсове го заобикалят пеша по дерета и гори и излизат в региона на селата Сърнево и Черково. От там мигрантите са вземани и транспортирани от наетите шофьори към София.

При акциите обаче на територията на общините Камено, Средец и Карнобат се залавят стотици бежанци, които се разпитват пред съдия с преводач, а СПС са хванали десетки коли чрез КПП-ата в региона.

Трафикантите са променили и профила на транспортьорите, които наемат да свършат черната работа, омайвайки ги с голяма печалба. Първоначално полицаите арестували предимно наркомани и криминално проявени индивиди, събирали ги от улицата и казината в страната, сега обаче каналджиите започнали да наемат неподозиращи в какво се забъркват студенти от дискотеките в големите градове.

„Хващаме едни деца, нормални деца, които са подлъгани за пари или за ударна доза адреналин да карат хора от Бургаско към София. Изпращат ги в нашия регион с навигация на телефона до определено място и им обещават при свършената работа да станат богати. Търсят неосъждани деца между 18 и 25 г. и ги лъжат, че ще им дадат между 500 и 1000 лв. на човек при изпълнена сделка. Измамата е още в първия момент.

Самите каналджии прехвърлят мигрантите през оградата. Трима водят хората до границата, където един прескача с тях със стълба. Двамата връщат стълбата, третият продължава по маршрута с бежанците, групите пътуват по 3-4 дни и в някое пусто поле или гора трафикантите ги изоставят и им дават телефони, на които да се обадят, или направо им настройват крайната точка чрез навигация.

На уреченото място отива и ги чака колата на споменатия по-горе транспортьор. Обикновено пълнолетно младо момче, което трябва да ги закара на уречената точка. Да сме наясно, че каналджии много рядко се задържат, обикновено хващат транспортьорите. Напоследък групите се опитват да се избегнат постовете на СПС, но те се местят и ги залавят или в село Екзарх Антимово или непосредствено преди магистралата“, обяснява още източникът.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.