Рамбо уби жестоко приятелката си в „Разсадника“, мумифицира я и легна в едно легло с нея

0

Едно от най-зловещите убийства на жена у нас е извършено от Ивайло Иванов-Рамбо. Той убил приятелката си, мумифицирал тялото й, а след това три месеца спал с него в едно легло.

Тези шокиращи подробности са записани в документите по делото, кръстено „Делото Ивайло Иванов – Рамбо“, водено във Върховен касационен съд. 

Последната инстанция осъжда на 17 години затвор Рамбо, след като предходната го е оправдала. Окончателната присъда влиза в сила през 2013-а година, но 10 години по-късно все още има съмнения – брат близнак ли е убил Капка Атанасова, имало ли е замесена секта, в която Ивайло е членувал, намерената мумия наистина ли е била на приятелката му, съобщава BG Voice. 

Всичко това се вижда от показания на различни свидетели по делото, разследващи полицаи, както и на самия Ивайло. Той няколко пъти се отказва от самопризнанията си, говори несвързано, въпреки че от приложените експертизи е видно, че той е психично здрав.

В мотивите за оправдателната присъда се посочва, че няма нито едно доказателство, че той е убил и нарязал капка, въпреки, че от прокуратурта твърдят, че той я е пребил, удушил, а след това мумифицирал. Тялото държал в леглото си, докато миризмата не станала прекалено силна. Тогава решил да го изнесе на терасата в жилището си в столичния квартал „Разсадника“.

„Нямам нищо общо с това, Капка е жива, върна се на 10 май от Гърция“, казва той в последната си дума пред първоинстанционния съд. Софийският градски съд не му повярва и през декември 2009 г. го осъди на 17 г. затвор. На 28 май т.г. обаче съдия Мая Цонева я отменя.

В началото на март 2008 г. собственик на квартално кафене в столичния кв. Разсадника става свидетел на потресаваща гледка. Група роми ровят в боклукчийските кофи наблизо, след секунди се разбягват с писъци.

Човекът от кафенето отишъл да види какво ги е уплашило. Натъкнал се на черен найлонов чувал, от който стърчал човешки крак. Цветът му бил толкова неестествен, че в първия момент мъжът го взел за част от пластмасов манекен. После се обадил в полицията.

Униформените намерили мумифицирано и спаружено тяло на жена. Трупът бил на 41-годишната Капка Атанасова, с която Иванов живеел на семейни начала в апартамента на родителите си в „Разсадника“.

Според експертизата тя имала 3 счупени ребра и раздробена челюст. Смъртта й е настъпила от задушаване, но точният ден и час не са известни. Смята се, че убийството е станало между 6 декември 2007 г. и 2 март 2008 г.

В медиите се лансираха версии, че след като е удушил Атанасова, Рамбо оставил тялото й в семейното легло и всяка вечер спял до него. Това продължило, докато миризмата от разлагаща се плът станала непоносима за съседите на Иванов. Той се принудил да изнесе тялото на балкона, а после да го хвърли в контейнер за боклук, станало ясно от признанията му.

Те били направени в СДВР след ареста му през май 2008 г. Рамбо разказвал подробности за престъплението, но след месец се отметнал от думите си. Твърдял, че са го били в полицията.

Първоначално той разказал пред полицаите, че когато се събудил на 23 декември, Капка лежала бездиханна до него. Ивайло й направил изкуствено дишане и я наплискал с вода. Капка не мръдвала и той решил да не се занимава повече с тялото и го оставил няколко месеца. По-късно пред съда Рамбо разказва друга версия – че Капка е убита от неговия брат близнак Мариян.

Бащата на Рамбо – Васил Иванов, в опита си да защити сина си в съда дори твърдеше, че трупът изобщо не е на Капка, а на друга жена. По лична карта Атанасова била висока 164 см, а намереният труп бил 155 см – с 10 см по-къс.

Според апелативните съдии обаче това няма съществено значение. След сравнителен анализ на проби от трупа и майката на изчезналата жена ДНК експертизата е категорична – жертвата е Капка. Тя е намерена 2 месеца след смъртта й, пишат апелативните магистрати. Те обаче не са съгласни с изводите на колегите си от градския съд за мястото на убийството – дома на Рамбо.

В жилището са намерени документи, косми и кръв от жертвата, но няма доказателства, че следите са от убийството. Капка е обитавала дома и по-рано. Двамата с Рамбо не се разбирали, между тях имало кавги и побои.

Това обаче не доказва убийството. Не бил достатъчен и фактът, че трупът е държан в жилището, защото то е било просмукано от тежка и неприятна миризма.

След анализ на всички свидетелски показания и експертизи магистратите стигат до заключението, че първата присъда от 17 г. затвор е произволна, необоснована и неубедителна.

Градските съдии неправилно извели вината на Ивайло от това, че той се държал лошо с Капка и я е биел. Собствените му показания, които го уличават, били противоречиви и не се подкрепяли от други доказателства. Съмнения върху тях хвърлял и фактът, че психическото състояние на подсъдимия „е проблемно и нестабилно“.

Апелативният съд отхвърля възможността за връщане на делото за ново разглеждане.

Делото срещу Иванов на първа инстанция продължи седем месеца. Тръгна през май 2008-а година. Това стана възможно, след като експертиза показа, че Рамбо е вменяем и може да отговаря за деянията си.

След няколко заседания, но преди да бъде даден ходна делото, стана ясно, че адвокатските права на Йордан Топалов – защитник на подсъдимия, са били отнети.

Рамбо свалил 40 кг. в затвора, отказвал да се храни

Въпреки това той е представлявал подзащитния си. По тази причина новият защитник на Иванов – адвокат Йорданка Вандова, поиска тогава делото да започне отначало.

Иванов поиска отвод на прокурора по делото Бисер Кирилов, но не даде ясни аргументи. Съдът определи искането му за неоснователно. Иванов поиска отвод и на съдийския състав, но и това искане бе отхвърлено.

Процесът срещу него вървеше при закрити врата, за да не се разгласят интимни подробности от живота му.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.