„Пуделгейт”: Съдът пусна Марин Димитров – Ярата от митничарската банда на ПП

0

След тричасово заседание Софийски градски съд пусна под домашен арест обвиняемия по делото за ОПГ в Агенция „Митници“ Марин Димитров – Ярата от митничарската ОПГ на „Продължаваме промяната”.

Събраните нови доказателства касаели повече останалите обвиняеми по делото, а съдът не намери опасност бившият шеф на ИАРА Димитров-старши да се укрие. Чистото съдебно минало и здравословното състояние също са натежали в решението на 22 съдебен състав на СГС. С оглед на повдигнато обвинение дейността на престъпната група се счита за прекратена.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативния съд.

Делото по мегаскандала, познат и като „Пуделгейт“, беше прекъснато за 45 минути заради искане на защитата да бъде изяснена точната самоличност на таен свидетел, за целта на което, бе необходимо прокуратурата да направи необходимата справка в деловодството на ул. „Черковна“ в столицата. Постановление посочи индентификационен номер З-АС- 14 като защитен свидетел и два протокола за разпити на същия защитен свидетел, като и в двата е записано името на Живко Христов Коцев.

Адв. Ивайло Найденов поиска показанията на вече бившия главен секретар на МВР да бъдат изключени от делото, тъй като същият впоследствие се е сдобил с обвинение.

Това беше и поредният път, в който Димитров-баща, един от задържаните за организирана престъпна група за контрабанда, поиска да излезе на свобода.

„Тази жена Петя Банкова (бившата шефка на Агенция „Митници“) не я познавам, виждал съм я само веднъж и то в съдебна зала, когато гледаха мярката за неотклонение. Относно здравословното ми състояние – не искам всеки път, която не съм добре да викам линейка на Бърза помощ, за да не притеснявам сина си, който също е задържан в ареста на „Г. М. Димитров“, обясни Марин Димитров мотивите си да поиска по-лека мярка от съда.

„Това, че Марин Димитров е познавал тогавашния вътрешен министър и настоящ депутат от ПП Бойко Рашков, както и Живко Коцев, който беше главен секретар на МВР за известно време, но се сдоби с обвинение, не е престъпление.

Същото важи и за снимките, на които той присъства. Сигурен съм, че има задържан камион с цигари в Румъния, но съм сигурен, че няма сериозни доказателства, че Марин Димитров има общо с това. Той не е лице с висока степен на обществена опасност. Няма нито един разговор между Марин и бившата шефка на Агенция „Митници“ Петя Банкова, назначена на поста от Асен Василев, повечето от СРС-та вече са разсекретени.

Новите доказателства са разпити от служители на Министерството на финансите, което е трябвало да кажат дали някой от Марин или Стефан Димитрови е посещавал Асен Василев в кабинета му, но  никой не е потвърдил да ги е виждал там. За мен това дело беше необходимо до един момент, според мен интересът не е същият“, категоричен бе адв. Найденов.

И заради липсата на достатъчно доказателства, и заради влошеното му здравословно, няма нужда той да изтърпява подобна унизителна мярка“, изтъкна защитата, на което от прокуратата възразиха остро. „Поставеният стенд на обвиняемия е от 2023 година и очевидно не му е попречил да извърши престъпление“, противопоставиха се от държавното обвинение.

Припомняме, че на 30 април само след няколко дни в ареста Димитров – баща от Хасково, станал публично известен от снимките си с Бойко Рашков и Живко Коцев, обжалва постоянния си арест пред Софийския апелативен съд.

Тогава, въпреки изтъкнатите мотиви от защитата за влошено здравословно състояние на 65-годишния Марин, съдът не промени мярката му за неотклонение.

Като причина за отказа да бъде пуснат от ареста от прокуратурата изтъкнаха твърденията на свидетел, че Димитров-баща е предложил 250 000 евро, за да бъде назначен Венцислав Кирчев за директор на Главна дирекция „Национална полиция“.

В хода на делото стана ясно, че обвиняемият е привлечен под отговорност във връзка с две престъпления – контрабанда и търговия с влияние, за които се предвижда наказание лишаване от свобода. Показанията на тайни свидетели сочат, че Марин Димитров е познавал и запознавал с други лица със сочения за митичен контрабандист Никола Николов – Паскал, както и че е търсил хора за връзка за осъществяването на канали за безпрепятствено преминаване на контрабанда. Включително и с лица на висши държавни длъжности като обвиняемите по делото Петя Банкова и Живко Коцев.

На 20 април Софийският градски съд определи мярка „задържане под стража“ за Марин Димитров след като прие, че има достатъчно данни за съпричастност към ОПГ.

Към онзи момент от материалите по делото не се установява той да има връзка с цигарите без бандерол. Характерът и тежестта на обвинението обаче бяха достатъчни, за да бъде взета мярка „задържане под стража“.

Бащата на Стефан Димитров, познат от скандалните снимки в компанията на пудела и пачките пари в евро, е обвиняем заедно със сина си Стефан Димитров и Петя Банкова за участие в организирана престъпна група.

Още при първото заседание по гледане на мярката за неотклонение на тримата арестувани на 6 април, Марин Димитров се появи в Съдебна палата, но така и не влезе.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.