Проверяват за измама с дарения за глухонеми в Пловдив

0

Районната прокуратура в Пловдив се е самосезирала и е образувала проверка за измама с дарения за глухонеми. От държавното обвинение са разпоредили на разпоредена на областната дирекция на МВР да провери дали има извършено престъпление. Срокът е едномесечен.

Пловдивчанин предупреди за позната грозна измама, злоупотребяваща със съпричастността на хората. Жени, които се представят за глухонеми, обикалят отново из Пловдив, за да събират пари. За същата схема преди години имаше задържани и съдени.

„Моля, до всички хора, не се подписвайте и давайте пари! Тези са румънци и се правят на глухи и са измамници. Фалшива работа!“, алармира мъж в една от големите групи на Пловдив във Facebook. Той споделя и снимки на жените, събиращи дарения, както и листа, където карат дарителите да се подпишат.

На него, както и при предната измама, е изписано „Сертификат на регионалната асоциация на глухи хора с физически увреждания и бедни деца, искаме да изградим международен център“. Поставени са и няколко знаци – българското знаме, както и два инвалидни символа. В долния край на листа се вижда логото на чуждестранна благотворителна организация,която е действително съществуваща, но вероятно не подозира за схемата.

Мъжът попаднал на жените в популярен търговски център в центъра на града. Други пловдивчани споделят, че са ги засичали да обикалят из големи хранителни вериги, където се спират от клиент на клиент. Забелязани са и в „Северен“.

Припомняме, че преди 2 години трима румънски тийнейджъри бяха обвиняеми за това, че в Пловдив събираха парична средства за създаване на Международен център за глухи хора с физически увреждания и бедни деца, и с това им причинили имотна вреда.

Тогава те се представяха за глухонеми. За по-голяма достоверност давали на дарителите да попълнят саморъчно направена бланка, да се подпишат, да посочат сумата и населеното място.

За схемата бяха наложени условни присъди. Една от замесените получи 1 година и половина с 4 години изпитателен срок, а останалите бяха осъдени на по 1 година и 3 месеца условно с 4 години изпитателен срок.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.