Протакане: Ромската фамилия Георгиеви се отказа от новия адвокат, остават в ареста

0

Търсенето на нов защитник за заседанието по обжалване на мярката за неотклонение „задържане под стража” на Петър и Иванка Георгиеви се оказа безсмислена драма и напразно протакване на времето за съдебния състав.

Припомняме, че ромите, измамили пенсионери с големи суми пари в пловдивски села, останаха без адвокати за заседанието. В съдебната зала стана ясно, че адвокат Атанасов е внесъл жалба срещу наложените мерки на 16 февруари, но три дни по-късно я е оттеглил, пише TrafficNews.

Георгиеви обаче заявиха пред съда, че не искат да седят в ареста и предвид това, че по закон те имат право на защита, магистратите се принудиха да пишат писмо до Адвокатска колегия – Пловдив, с молба спешно да бъде осигурен служебен защитник. В късните часове на вчерашния ден, след отлагане на делото за 1 час, на Петър и Иванка е бил осигурен нов адвокат, но те са се отказали от него и на практика всичко е било само излишно губене на време. С отказа от услугите на новия защитник дефакто те са се съгласили с адвокат Атанасов, жалбата да бъде оттеглена. По този начин те остават за постоянно в ареста.

По този начин цялата фамилия, забъркани в схемата с обещания за фалшиви ремонти, изнудвания и принуди над пенсионери да се теглят бързи кредити, остава в ареста.

Припомняме, че първите заловени в схемата – братовчедките Вида Колева /45г./ и Атанаска Георгиева /25г./, срещу които в момента се води дело за измами в съучастие със Стоян Петров, са в ареста от близо година. Миналата седмица към тях се присъединиха и роднините им Петър, Мария, Елена и Иванка. Мария е майка на Атанаска, Елена и Петър, а Иванка е съпруга на последния. С решение на съда всички те окончателно остават в ареста.

Срещу новите четирима задържани има повдигнати няколко обвинения, заради това, че са мамили двама възрастни мъже, като са ги завлекли с различни суми пари. Началото на извършване на престъпленията е 2022 година. Интересното е, че в част от схемите е участвала и Атанаска, която вече е подсъдима за подобни измами, макар до ден днешен да отрича да е виновна.

В настоящата схема, до момента е доказано, че Петър, Мария, Елена и Иванка са измамили двама пенсионери от село Церетелево и град Куклен, като сумата надхвърля 30 000 лева. Всичко започвало с ремонт на покриви, искали се пари за материали, които в последствие не достигали, а сумите постоянно се увеличавали. Един от пенсионерите дори стигнал до момента да тегли бързи кредити, за да се изхранва, след като останал без каквито и да е спестявания.

Пред Районния съд измамниците казаха, че до момента били върнали 11 000 лева на пострадалите, а до края на месеца щели да върнат още 4000 лева, а постепенно до края на годината и да възстановят останалите пари.

Към момента разследванията продължават, като от прокуратурата събират данни за още пострадали хора.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.