Прокуратурата спря турския сериал в „Барселонагейт”

0

Софийската градска прокуратура (СГП) е прекратила предизборно на 10 май последното разклонение на делото „Барселонагейт“, което се водеше за пране на пари в Турция. Информацията първо бе съобщена от Bird.bg, а след това бе потвърдена независимо от източници на Mediapool. Постановлението за прекратяването на делото не е публикувано.

На 17 октомври м.г. Софийската градска прокуратура съобщи, че е прекратила основното дело за пране на пари „Барселонагейт“, заради което по-рано през годината бе поискан имунитетът на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов.

Делото бе прекратено, след като бе иззето от прокурора Стефан Христов, уличен в необективно разследване, и бе връчено на екип от обвинители. Това се случи след уволнението на главния прокурор Иван Гешев и назначаването на Борислав Сарафов за временен шеф на институцията.

Прокуратурата обясни, че свидетелите по случая не са дали показания за връзка на Борисов с къщата в Барселона, използвана от манекенката Борислава Йовчева.

През ноември 2023 г. прокуратурата обяви, че разследва пране на пари, свързано с покупката на голям апартамент в Истанбул и редовни парични преводи на лица към бившата манекенка Борислава Йовчева, която стоеше в центъра на аферата „Барселонагейт“,.

Държавното обвинение твърдеше официално, че продължава да проверява „пране на пари с увеличаване на капитала на испанска фирма, пране на пари чрез преводи между физически лица с инициали Р.Р. и Б.Й, пране на пари за закупуване на недвижим имот в Турция и за неизгодна сделка по повод продажба на акции на търговско дружество“.

Според Bird абревиатурата Р.Р. е на човек на име Росен Русимов, който бил част от неформалния кръг „Котараците“ и бил близък до Борисов. Mediapool не успя да потвърди тази информация по независим път. Абревиатурата Б.Й. отговаря на името на Борислава Йовчева.

В края на миналата година прокуратурата за първи път заговори за покупката на апартамент в Истанбул след продажбата на къщата в Барселона и за наличието на редовни месечни преводи на суми към Йовчева. Имаше и разследване за евентуална неизгодна сделка при продажбата на акциите в дружеството, което притежаваше къщата в Барселона и луксозния бутик в същия град, управляван от Йовчева.

По случая бе изпратена молба за правна помощ до Турция.

Разследването „Барселонагейт“ отлежаваше години в прокуратура преди да бъде прекратено през октомври 2023 г., след което разследването да поеме в посока Турция, където Йовчева се е преместила след пребиваването си в испанския град.

Докато Иван Гешев стоеше стабилно начело на държавното обвинение, за това дело изобщо не се говореше. Едва след като той се скара с партия ГЕРБ работата по разследването рязко се активира. В парламента бе внесено искане за снемане на имунитета на Борисов и бяха направени намеци за предстоящи обвинения. След това Гешев обаче бе уволнен и разследването за къщата бе прекратено.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов винаги е твърдял, че няма нищо общо с тази история. Той отказа да даде ДНК-проба, за да се установи дали детето на Йовчева е от него. Освен това първо заяви, че няма да се откаже от имунитета си, след като Гешев го притисна с внасяне на искане в парламента.

Едва след като Гешев бе свален от поста, Борисов подписа заявление, че се отказва от депутатския си имунитет, който така или иначе не му бе нужен, защото делото приключи.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.