Продънена Варна: Зам.-кмет нае за консултант… адвоката си

0

Политическият живот във Варна не е богат на случки, но пък е доста любопитен. А и забавен. Вчера зам.-кметът Диан Иванов разказа пред Дарик радио за действия и бездействия по два много интересни казуса, касаещи него и кмета Благомир Коцев (ПП-ДБ). Първият: взела ли е юридическата кантора на Иванов (той е адвокат) държавни пари от областна управа, докато областен управител бе Коцев; ако да – колко, има ли морални притеснения и т.н. Вторият: какво ще стане с прочутите шатри в ресторанта на Коцев в Морската градина, заради което Иванов и Коцев спореха с община Варна, докато тя се управляваше от Иван Портних (ГЕРБ).

За незапознатите с политическия живот на Варна са нужни разяснения – най-първото амплоа на Благомир Коцев, много преди да влезе в политиката, е член на бизнес фамилия. Баща му Рубин Коцев разгърна бизнес в различни сфери, като най-популярната част от бизнеса им е ресторант „Хоризонт“ в Морската градина.

Иванов пък им бе фамилният адвокат, много доверено лице. И така, след като през 2022 г. Коцев влезе в политиката като областен управител, се понесоха информации, че областна управа е сключила юридически договор не с кого да е, а именно с Иванов – макар че областна администрация си има юристи. ГЕРБ прати сигнал в прокуратурата без да съобщава големи подробности.

Успоредно с политическата кариера на Коцев, очевидно виждайки заплаха, ГЕРБ прозря, че част от обектите на „Хоризонт“ – шатри на поляната до комплекса (държавни парцели), са незаконни. Районната прокуратура също се заинтересува. Естествено, Коцев и Иванов не считаха, че са незаконни. Заформи се съдебно дело за чудо и приказ – Коцев и адвокатът му Иванов спорят с общината, която малко по-късно… оглавиха като кмет и зам.-кмет – делото продължи и стана интересно как ще се съдят със себе си.

По казуса с хонорара Иванов не показа притеснения. Спокойно обясни, че е сключил при областния управител Коцев в качеството си на управляващ съдружник на адвокатско дружество договор за правни консултации и процесуално представителство. Сумата – 9800 лв. Тя, според обясненията му, е разпределена между шестима адвокати за работа около 6 месеца (мандатът на Коцев в областна управа).

„Гордея се с работата, която извършихме тогава“, каза още Иванов. Добави че, по темата има доста спекулации, дължащи се на черен пиар на ГЕРБ. А и съобщи, че като зам.-кмет в община Варна е заварил договори с адвокатски дружества за 800 000 лв., сключени от предишната администрация. Така за пореден път стана ясно, че е практика администрациите да сключват договори с външни кантори, макар да си имат правни отдели.

Самият Коцев също е правил изявление по повод наемането на външна кантора, макар и косвено. През август 2022 г., когато се разделяше с областната управа, каза: „привлякох като консултант една от добрите реномирани варненски кантори, която пое задълженията на служителите на администрацията, които целенасочено ни саботираха“. Именно саботажът е моралното основание за случилото се – старата герберска администрация саботира, на помощ идва външна фирма, доверена.

Всъщност, хонорарът за адвокатската кантора бе само част от „пакет сигнали“, който ГЕРБ бе пратила в прокуратурата за работата на Коцев като областен управител. За момента липсва информация какво точно е свършила прокуратурата по тях.

Казусът с шатрите пък си е директно комичен. Варненският административен съд постанови, че разрешението на главния архитект Виктор Бузев (уволнен после от Портних) за поставяне на 10 сламени шатри е нищожно. Съответно – трябва да бъдат махнати.

Решението на съда дойде успоредно с кметската клетва на Коцев, тоест процесът до този момент се разви, докато той и Иванов бяха вън от общината. Дружеството „Овърсийз Хоризонт” обжалва, в момента предстои произнасяне на Върховния административен съд (ВАС). Следва изненадата – сега, вече в качеството на ръководители на общината, Иванов и Коцев считат, че… шатрите трябва да бъдат махнати.

Поне така излиза от думите на Иванов: „Общината вече е изразила своето становище, което е същото като пред първата инстанция – че шатрите трябва да бъдат премахнати“. Но добави, че ще бъдат махнати, ако ВАС постанови същото. В галимацията не е ясно защо кметът и зам.-кметът чакат ВАС – нали сами могат да направят така, че „Овърсийз Хоризонт” да ги махне. Естествено, Иванов уточни, че след встъпването му като зам.-кмет вече не е адвокат и представител по делото.

„Няма конфликт в назначаването ми като зам.-кмет. Действията ми като такъв го показват ясно и точно, ще действам единствено в интерес на гражданите и няма да обслужвам частни интереси”, кълне се Диан Иванов пред Дарик радио.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.