Продължава кървавата съдебна сага с Лютви Местан

0

С нов обвинителен акт в съда в Кърджали утре започва делото за смъртта на 6-месечното дете при катастрофата край Загорско. Пред Темида отново ще бъдат изправени бащата на загиналата Еджрин – Юсеин Ахмед, и бившият политик Лютви Местан. Те са обвинени в съпричиняване на смърт по непредпазливост.

Окръжният съд в Кърджали насрочи разпоредителното заседание за 13 май – понеделник, от 10.00 часа.

Делото е образувано по внесен отново от Окръжна прокуратура – Кърджали  обвинителен акт, след като с определение от разпоредително заседание, проведено на 23.11.2023 г., състав на съда прекрати съдебното производство по наказателно общ характер дело №1/2021 г. и го върна на прокурора за отстраняване на допуснати на досъдебното производство отстраними съществени процесуални нарушения, довели до ограничаване на процесуалните права на обвиняемите.

Катастрофата стана на 14 април 2019 година на главния път Кърджали – „Маказа“ при опит на Лютви Местан да се включи в движението от разклона за село Загорско. Тогава последва сблъсък с автомобила на семейство Ахмед. При произшествието загина малката Еджрин.

Подсъдимият Юсеин Ахмед е предаден на съд за това, че на 14.04.2019 г. при управление на лек автомобил нарушил правилата за движение по пътищата, като сам и в условията на независимо съпричиняване с Л. М. извършил пътнотранспортно произшествие, в резултат на което по непредпазливост причинил смъртта на едно лице – престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „в“ във вр. с чл. 342, ал. 1, предл. 3-то от Наказателния кодекс.

Подсъдимият Лютви Местан е предаден на съд за това, че на 14.04.2019 г. при управление на лек автомобил нарушил правилата за движение по пътищата, като сам и в условията на независимо съпричиняване с Ю.А. извършил пътнотранспортно произшествие, в резултат на което по непредпазливост причинил смъртта на едно лице – престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „в“ във вр. с чл. 342, ал. 1, предл. 3-то от Наказателния кодекс.

Припомняме, че Лютви Местан е бивш политик от СДС, ДПС и ДОСТ. Последно той ръководеше партия ДОСТ, но след снетото доверие от управляващата сила в Анкара, ДОСТ съществува само на книга. Най-верните съратници на Местан пък се върнаха в ДПС, дори един от заместниците му – Хюсеин Хафъзов, има реални шансове да стане депутат в 50-ото Народно събрание.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.