„Премиерът“-преписвач Петър Илиев аут от университетите завинаги? (ДОКУМЕНТ)

0

Ректорът на Тракийския университет проф. Добри Ярков няма намерение да обяви нов конкурс за длъжността „доцент“ по публично право, на която назначи спряганият преди време за премиер Петър Илиев – адвокат от Софийската колегия и бивш преподавател по конституционно право в Юридическия факултет на СУ, спипан за плагиатство.

Това свое решение той сподели пред „За истината“ с мотива, че спазва закона и Правилника за работа на учебното заведение и затова ще поиска прегласуване на кандидатурата на Петър Илиев от Факултетния съвет на Стопанския факултет.

Как обаче решението на проф. Ярков кореспондира със становището* на Окръжната прокуратура в Стара Загора, с което тя излезе след проверка по сигнали, подадени от „За истината“ и журналист от „Дневник“, не става ясно.

На 22 октомври т.г. Българският правен портал Lex.bd съобщи, че прокуратурата е внесла в Софийския районен съд обвинителен акт срещу адвокат Петър Илиев за плагиатство и е образувано дело, което се очаква да бъде насрочено.

То е по чл. 172 от НК, който предвижда лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба до 10 хил. лв.

Предисторията

Името на Петър Илиев доби публичност през лятото на 2021 г., когато той бе номиниран от партията на Слави Трифонов ИТН първоначално за премиер, а след това за вицепремиер и министър на вътрешните работи. Тогава в медиите се появи информация, че в книгата му „Компетенцията на Народното събрание“ има около стотина страници, преписани от дисертацията „Парламентарен контрол“ на колегата му от катедрата „Конституционноправни науки“ Наталия Киселова. Скандалният случай бе докладван и разгледан от Етичната комисия на СУ, която го уличи в плагиатство.

Ако процедурата беше завършена, Петър Илиев трябваше да бъде уволнен дисциплинарно и да му бъде отнета хабилитационната титла „доктор по право“.

Но със забавянето й, съзнателно или не, на него му беше дадена възможност да изпревари събитията и ректорът на университета проф. Анастас Герджиков го освободи по взаимно съгласие. И така Петър Илиев успя да запази и хабилитационната си титла „доктор по право“.

Незаконният избор на Петър Илиев

Две години по-късно, воден от амбицията да продължи академичната си кариера, адвокатът от Софийската колегия и почетен консул на Барбадос, се яви като единствен кандидат в открит конкурс за „доцент“ по специалността „Публично право“ на половин щат в Тракийския университет в Стара Загора. И бе назначен от ректора проф. д-р Добри Ярков на длъжността, въпреки, че 10-те гласа „за“, които кандидатът получава от Факултетния съвет, не му стигат, за да бъде изборът му легитимен.

„За истината“ продължи своето разследването по случая и разкри, че основната монография за хабилитацията на Илиев „Принципи на организация и дейност на съдебната власт в българската правова държава“, с която той се явява на конкурса в ТУ, не съществува в правния мир, поне към 31 юли т.г.

Членовете на журито на конкурса са я чели в PDF формат, предоставен им от автора, но научният труд на Петър Илиев не фигурира във фондовете на Националната библиотека, показа проверката ни.

Монографията е била предадена за печат от автора й на 7 февруари 2023 г. в рекламната агенция „Евромедия“, а издателят Димитър Иванов (известен с прякора Гестапото, заради предишната му битност на високопоставен служител в ДС) дори запазва ISBM – международен стандартен код за книги, които са достъпни за обществеността, тоест са публични. Но книгата така и не излиза от печат до момента на публикуване на разследването ни през юли т.г.

Становището на прокуратурата

След като стана ясно, че никой от заинтересуваните по закон лица от университета не е обжалвало пред Административния съд назначаването на Петър Илиев, подадохме сигнал за нарушенията по избора на Петър Илиев за доцент до Окръжната прокуратура (ОП) в Стара Загора. Такъв сигнал беше подаден и от гражданското сдружение „Боец“. На 26 септември т.г. се получи отговор от ОП, подписан от прокурор Петя Драганова.

В него пише дословно: „След запознаване със сигнала и приложените публикации е извършена проверка и изготвено предложение  с правно основание чл. 100 във връзка с чл. 99 от АПК за възобновяване на административното производство по избор на д-р Петър Радославов Илиев на академичната длъжност „доцент“ към катедра „Индустриален бизнес и предприемачество“ и отмяна на решение по Протокол №9/30.05.2023 г. на ФС на Стопанския факултет на Тракийския университет за избор на Петър Илиев“.

И тъй като от отговора не става категорично ясно какво следва след отмяна на решението на ФС избора на Петър Илиев, се обърнахме с въпрос към съдия Драганова. Тя обясни, че за нея изборът е незаконосъобразен, но като прокурор няма правомощията да отмени конкурса. Затова очаква отговор от ректора на университета какви административни действия ще предприеме по случая след нейните указания.

След трудни контакти с учебното заведение, проф. Ярков е отговорил, че възобновяването на производството е насрочено за 14 ноември т.г. На него най-вероятно кандидатурата на Петър Илиев ще бъде подложена на прегласуване от Факултетния съвет, както и заяви пред медията ни ректорът.

Ако от университета не съобразят предписанията на прокурорката, тя ще може да обжалва решението пред Административния съд, компетентен да се произнесе по законността на проведения конкурс и избора на почетния консул на Барбарос за доцент на половин бройка в ТУ.

Петя Драганова очаква членовете на Факултетния съвет на Стопанския факултет да съобразят и новото обстоятелство, че срещу Петър Илиев има повдигнато обвинение за плагиатство и е образувано дело в СРС.

Публично известния факт за плагиатството не фигурира никъде в становището на университета до прокуратурата, което е озадачаващо, защото освен законовите норми, има и етични, коментира прокурорката от Окръжната прокуратура в Стара Загора. А преподаватели от Стопанския факултет твърдят озадачени, че Петър Илиев е определил 27 ноември като най-близката дата за среща с Факултетния съвет, поради неотложни дотогава ангажименти.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.