Премиерът клинчи пред ТАСС: Концесията на „Росенец“ може и да бъде прекратена

0

Премиерът Николай Денков заяви, че концесията на пристанище „Росенец“ може и да бъде прекратена, а в договора са описани действията, които се предприемат при такава стъпка. За предложението на ПП ДБ, ГЕРБ СДС и на ДПС да се прекрати двегодишна дерогацията за рафинерията Лукойл, тя да работи с руски петрол, премиерът каза, че няма окончателно решение на парламента. Междувременно вече се анализират икономическите рискове от подобна стъпка:

„Включително водим разговори и с ръководството на рафинерията. За нас е важно тя да работи без прекъсване, за да може да осигури необходимите горива в България и в региона, при това на цени, които са подходящи за населението“.

Така премиерът отговори на въпрос на руската агенция ТАСС

Цената на тока за бита няма да поскъпне с 35 процента от следващият месец. Така министърът на енергетиката Румен Радев отговори на питането как ще се отрази излизането на битовите абонати на свободния пазар на електроенергия. Стъпката е планирана за 2026 та година, а преди това ще има защитен механизъм за енергийно бедните домакинства, каза министър Радев:

„И това ще бъде есента. Ще бъде предложен и механизъм, под формата на проект за наредба, по който да става този вид компенсиране. Трябва да насочим много фокусирано помощите към тези, които имат нужда, и това да не става с директно движение просто напред-назад на финансови средства. Има модели и начини за това“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.