ПП-ДБ смешки: Денков и ген. Наско вербували разузнавачи с обещание за „кариера”

0

Офицери от Служба „Военно разузнаване“ (СВР) са докладвали пред шефа си – бриг. ген. Венелин Венев, че лидерът на ДСБ – смехотворният „генерал” Атанас Атанасов се е опитвал да назначава свои хора в службата и да получава информация оттам. Разговорите за тези му намерения с тях е водил съветникът Веселин Марков на другата ПП смешка – експремиера Николай Денков.

Това разказа днес на изслушване пред депутатите самият шеф на разузнаването бриг. ген. Венелин Венев. Той бе извикан в Народното събрание от групата на ДПС.

„Поводът за това изслушване е едно събитие в близко кафе до парламента – „Ларго“, където според изнесена информация, е извършена вербовка на двама служители на СВР с обещание за кариерно израстване от съветника на Денков – г-н Марков. Според информацията, всичко това става по поръчка на висока публична фигура – Атанас Атанасов. Целта на изслушването е да изясним каква е информацията при вас, има ли рапорт от въпросните служители, каква е била целта, обещавано ли е тези лица да бъдат повишавани в службата, ако са лоялни на Атанасов, а не на службата и дали сте уведомили премиера за случилото се, и каква беше неговата реакция“, запита зам.-шефът на ДПС Хамид Хамид.

Срещите с двамата офицери са поискани от Министерския съвет на 10.07 и 11.07. миналата година през първия заместник на Венев. Било е ясно, че те ще се срещнат със съветник на Денков, като информацията за това е била, че разговорите ще се случат в Министерския съвет, разказа Венев. Те в действителност обаче са били в съседното кафене на 12.07. 2023 г. По-късно офицерите са докладвали на Венев и фактите са се оказали „тревожни“.

На следващ етап те доложиха рапорти, разрешихме извеждането им едва след като бе направена проверка. Рапортите са явни, не са класифицирани, каза той. Няколко дни по-късно той е изпратил сигнал и молба за проверка от главния прокурор и ДАНС. Докладвано е до президента, премиера тогава – Николай Денков, председателя на НС – Росен Желязков, комисията по отбрана.

От единия от рапортите Венев изчете „ключови“ според него моменти. „Лицето Марков директно посочи Атанас Атанасов, последният възнамерява да назначи свои хора в службите за сигурност, изявил желание да има свой човек чрез зам.-директорите“. Освен това е изразил съжаление, че е отстранен техен такъв.

Вторият рапорт е подобен. Няма да го цитирам. Сезирали сме главния прокурор за предполагаемо вмешателство с писмо, в него са включени рапортите на полковниците, каза Венев.

Към момента има назначена прокурорска проверка, ДАНС също проверява. Същевременно срещу СВР беше подета медийна кампания. Това ни се случи веднага след рапортите. Аз съм сигурен в моите офицери и вярвам, че всичко се е случило, както е описано, настоя още шефът на военното разузнаване.

Чухме и последвалата медийна кампания срещу СВР – контакт с руското разузнаване беше установен еднократно с цел спасяване на български гражданин.

Кирил Петков осигури всички възможни условия, за да може службата да изпълнява задълженията си. Това са факти, настоя той.

Г-н Атанасов, вие кога сте искрен? Когато миналата година цялата парламентарна група прие само доклада на СВР и ме молихте ей там горе да обединя двете разузнавателни служби и да ги оглавя? Защото това са фактите. Дали отказът ми тогава не доведе до това негативно отношение към най-старата разузнавателна служба или има нещо друго под повърхността, запита още Венев.

В тази ситуация, когато България и нейните институции са обект на желание за нерегламентиран достъп от една държава, която осъществява военни действия срещу Украйна, какви са целите – да получи информация или да опита да инструментализира в полза на една неприятелска държава?, запита зам.-шефът на ДПС Станислав Анастасов.

Не бих могъл да правя дори хипотези за това какви биха били целите. Затова сме входирали сигнал до прокуратурата и ДАНС, те могат да ги изяснят. За мен е факт, че това се е случило. Вече с каква цел – не съм аз този, който може да даде отговор на този въпрос, отвърна Венев.

„Винаги сме работил добре със службата. Но също така нямам съмнение, че в момента те са включени в политическа поръчка, с която се удря един от лидерите на опозиционна партия. Защо тези рапорти са подадени 6-7 месеца по-късно от събитията през юни? Защо аз като министър-председател не съм информиран, че има проблем с мой съветник? В един от рапортите липсва една от страниците, защо е така? В един от тези рапорти в действително се казват внушенията, които вие цитирахте, но в другия не е така. Цялата история се базира на един единствен човек, който е участвал в тези разговори. На тях са присъствали и други хора – те разпитани ли са? Дали нарочно тези рапорти не са оставени публични, при положение, че е препоръчано да бъдат засекретени?“, запита пък бившият премиер акад. Николай Денков.

„На мен веднага ми беше доложено за това, което се е случило. Оставихме ги малко да отлежат, пак се проведе брифинг, след което момчетата заминаха на детектор, преди да започнем да пишем. След като се убедихме, че това, което казват, е така, бяха изведени тези рапорти и информирахме командната верига. Същото е и за вас – какво можех да ви кажа, че имаме съмнения? А защо? Ние имаме нашата теория.

В един от рапортите липсва страница – два пъти изпратихме рапортите, като при първото не беше сканирана страницата, при второто изпращане има всички страници. Единият рапорт е малко по-пълен от другият – просто защото единият е бил харесан и пред него е разгърнат целия размисъл за действия. Хората разпитани ли са от ДАНС? Не мога да кажа. Моите офицери бяха викани няколко пъти. Класифицира документът този, който го изготвя. Атаката от ДИКСИ (Държавна комисия по сигурността на информацията) ни разочарова“, отвърна му Венев.

От своя страна пък ген. Атанас Атанасов поиска лично обяснение. Той напомни, че в миналия парламент „Възраждане“ са искали изслушване по темата, но ДПС, които сега са вносители, са гласували против.

„Искам да ви запозная с един СМС, който е изпратен до няколко души, включително тук в тази зала, от февруари т.г.  и да видим дали ген. Венев ще се припознае в това“, каза Атанасов.

И зачете: „Как ти се струва? Не можем повече да го търпим този нагъл, дърт комунист, честно казано. Абе, при мен на гости миналата година дойде на крака Буданов, пък гномът и дъртите ченгета ще ни реформират. Моите офицери се подписаха под показанията за опитите на Веселин Марков и други двама негови авери, дърти дансаджии, близки до Атанасов, да им предложат постове в замяна на назначаване, подпомагане и развитие на наши кадри, и изнасяне на информация, документи преди да сте ги дали на другите“. Това е в кавички, взето от рапортите. „Моите офицери описват места, имена, време на срещи, всичко. Включително как тези казват, че всичко е по поръчение на генералчето. Това е шпионаж. Вчера се върнах от Аман. Сега ще приготвя сигнала до прокуратурата, без да го пускам още. После ще запозная министъра си, както е редно. После има няколко опции – включвам включително неформална среща с малкото полицайче Атанасов и ако не спре да реформира, пускам всичко до всички медии. Освен всичко друго да се провери с детектор. Тоя Атанасов нали детектор се иска. Пък неговите хора ще имат избор. Документите, между другото, са явни, за да могат да изтекат в медиите“.

Пак ще пуснем сигнал. Мен ми прилича на СРС. Неуморно вървим към прокуратурата, отвърна по-късно Венев.

Има ли данни за изтекла информация към Атанасов и какво се е случило с нея? Има ли данни за други вербувани служители?, запита пък Никола Димитров от „Възраждане“.

В рапортите се описва и за един наш бивш заместник. Той бе отстранен няколко месеца преди това поради нелоялност към службата и знамето. Те самите казват в рапортите, че са възлагали надежди на него. Предполагам, че е имало изтичане от него, тъй като се казва, че е бил част от групата. Самите те го казват това. На въпросите имало ли е теч може да отговори само прокурорът и ДАНС, отвърна Венев.

Има ли и други опити за вмешателство във вашата работа, случаи от други политици?, запита Иван Иванов от БСП.

Уведомили сме партньорските служби какво се случва. Дали има други случаи – аз имам честта да ръководя службата от юли 2021 г. като поради обективната обстановка сме имали редовни и служебни премиери. Подобно вмешателство и то от хора, които биха имали цялата власт по закон, не сме имали. Неслучайно споменах г-н Петков и г-н Денков. Имал съм служебни премиери. Не съм имал обаждания да повиша някой в звание, да го преместя, нищо. Включително и от председателите на партии. А може по закон да се изисква смяна от нас, напомни Венев.

Използвани ли са СРС-а към вас от ген. Атанасов, запита пък Павела Митова от ИТН.

За СРС не знам дали е ползвано. Не мога да отговоря на този въпрос. Факт е, че сме въвели една система за по-ранно предупреждение с СМС да се изостри вниманието за неща, които предстоят. Този, който инициира този разговор да разкаже как се е стигнало до това съобщение, тогава ще има повече яснота, каза Венев.

Познавате информацията в цялост, затова ви моля да отговорите – кой, как и с каква технология е имал намерение да съхранява неправомерно придобитата информация от службата и кои според вас биха могли да бъдат нейните крайни потребители?, попита Виктория Василева от „Величие“.

Бях посъветван от адвокати какво мога да говоря и какво не. Мога да говоря по принцип. Няма как частно лице да съхранява тази информация, може ако работи за друга институция. Кой е крайният потребител също не знам. Службата изпълнява задачите си навън. Да, имаме органи тук, но те са развърнати навън. Информацията, която се добива по съответния въпросник. Премиерите могат да видят какви са задачите и какво подписват.

Очевидно фокусът е на Изток или по Западните Балкани. Широк спектър от неща, информацията наистина е интересна. Но българската държава – президент, премиер, тази информация те я имат. Не сме скрили нищо, увери Венев. Той обясни, че са му правени проверки дали не крият нещо и как се обработва информация, как се взема решение да се докладва на правителството и др. Обясни, че не може да се докладва всяка сурова информация преди тя да е проверена, за да няма паника. Същото било и с рапортите.

Крайният потребител не е българската държава, тъй като тя има достъп до тази информация, допълни той.

Атанасов разкрива вътрешна информация от СВР. Попитан от колеги, казва, че я има от адресата. Това ли ви е защитата, че не вербувате служители? Всичко това е огромен пробив в нашата национална сигурност. Вие правите поредно нарушение, за да защитите такова, коментира в края на заседанието Митова от ИТН.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.