Потвърдиха присъдите на двамата, пребили до смърт клошар в Пловдив

0

Апелативният съд в Пловдив е потвърдил наказанията на Цанко Петрунов и Кирил Стоянов, пребили до смърт своя другар по чашка Лалко Журков. Магистратите се съгласиха с мотивите на първата инстанция, че двамата умишлено са убили 55-годишния бездомник на стълбите до Джумая джамия. За смъртта на Журков Петрунов получи 17, а Стоянов 15 г. затвор.

Убийството беше извършено вечерта на 7 юли 2021 г. Предишният ден бездомникът целунал 12-годишно момиче в парка до джамията и опитал да го опипа. Цанко Петрунов видял какво се случва, скочил и го хванал за врата. Извикал полиция и обяснил на служителите, че ако не вземат мерки, той ще го направи.

На следващия ден мъжът се видял с Кирил Стоянов и двамата седнали да пият бира в района на Джумаята. Цанко разказал за случката, а той пък му споделил, че Лалко му гостувал предишната вечер, но бил изгонен, след като извадил нож, пише „24 часа“.

Двамата мъже тръгнали да си ходят и засекли Журков на стълбите. Бездомникът започнал да ги обижда и се стигнало до бой. За 10 минути Лалко получил 5 шамара от Петрунов и 15 юмрука от Стоянов. Боят, който довел до разкъсване на кръвоносни съдове в мозъка, бил хванат от охранителните камери. Още на първата инстанция Кирил Стоянов обясни, че се притеснил да не би Лалко Журков да извади ножа си и затова го нападнал пръв.

Приятелите се спрели при група момчета и им разказали как е започнал скандалът. През това време бездомникът легнал на земята. Всички решили, че е заспал, но малко по-късно един от свидетелите установил, че е починал. Стоянов си тръгнал, а Петрунов помолил свидетелите да се обадят на полицията и изчакал пристигането на униформените. Пред съда той обясни, че не е искал да убива Лалко Журков и ако имал такива намерения, щял да отиде под Централна поща, където 55-годишният спи и да го направи там.

Въпреки обясненията на двамата, магистратите ги признаха за виновни. Пред Апелативния съд адвокатите на Стоянов Светлана Званчева и Васил Василев отново повториха, че не е ставало въпрос за умишлено убийство, а за причиняване на смърт по непредпазливост след умишлено нанасяне на телесна повреда. Защитникът на Петрунов Ангел Костадинов също поиска преквалифициране на обвинението и посочи, че клиентът му е нанесъл по-малко удари на жертвата, а е получил по-висока присъда. Окръжните съдии мотивираха това решение с криминалното му минало.

В залата прокурор Димитър Махмудиев се съгласи частично с доводите на Костадинов и поиска присъдата на Цанко да бъде намалена с 2 години – за да бъде равна на съучастника му. Въпреки това посочи, че Петрунов и Стоянов е трябвало да се сетят, че ударите могат да доведат до мозъчни увреждания и смърт.

Апелативните съдии обаче изцяло потвърдиха наказанията на двамата. Решението подлежи на обжалване пред ВКС.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.