Погром: „Преместваем” бетон заля къща-паметник заради ресторант „Хепи“

0

Кадри в социалните мрежи скандализираха голяма част от варненската общественост снощи. Те показаха мащабни строителни дейности в двора на красива стара сграда, разположена на най-централното място в града – до пешеходната зона срещу хотел „Черно море“, докато министърът на културата Кръстю Кръстев спи зимен сън. Къщата е паметник на културата, една от емблемите на Варна. Дворът й ще бъде преустроен чрез изграждане на „преместваем обект“ за целите на съседния ресторант от веригата „Хепи“. „Ето това се казва „преместваем бетон“, реагираха социалните мрежи.

Страстите се развихриха в началото на годината, когато за начало бе съборена кованата ограда на близо 100-годишната къща. Настоящото управление на община Варна извърши проверка (дейностите са разрешени в мандата на предишното). Медии, сред които и „Сега“, също се заинтересуваха от случая. Накратко, на база получените отговори от института по недвижимо наследство и Министерството на културата, ситуацията е: сградата е паметник, но не и дворът, не и оградата; проектът един път е връщан, извършено е съгласуване, изгражда се зимна градина към заведението, която е преместваем обект. „Всички изисквания са спазени“, гласи отговорът на институциите:

Самата съборена вече ограда, въпреки че изглежда стара, най-вероятно е правена в последните десетилетия. Няма данни и фонтанът в двора, също вече разрушен, да е старина. Знае се още, че новият собственик на къщата смята да промени предназначението й за целите на заведението – дълги години там се помещаваше банка.

На снощните вълнения реагира кметът Благомир Коцев. Той съобщи, че е пратена общинска полиция, за да спре временно „монтажните дейности“. Позова се на „неясния статут на дворното пространство, който поражда съмнение за законосъобразността на строежа“.

„Да, сградата е архитектурен паметник и е под опеката на Министерство на културата, но именно местната власт в лицето на Община Варна и кметство „Одесос“ съгласуват с държавата настоящите строителни дейности през ноември 2022 г.“, коментира Коцев. Ще бъде извършена проверка на документите. Най-важното обаче е, че кметът сам не вижда възможност за сурова реакция: „Едва ли ще можем да спрем строежа“. Така той повтори свои думи от преди две седмици, че нищо не може да направи срещу проекта. Вината изцяло е насочена към предишното управление:

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.