По 1 година затвор за трима, били и рязали ръката на мъж в дома му

0

Районен съд – Лом наказа с по 1 година „Лишаване от свобода“ трима подсъдими за извършен от тях грабеж на жител на село Септемврийци, община Вълчедръм.

Според документите по делото на 13 декември 2022 г., след полунощ подсъдимите Н. К. М., Я. М. В. и Л. М. С. влезли с маски в дома на самотно живеещия С. Х. С./ 59 г./ в село Септемврийци и поискали парите му. След като домакинът казал, че няма пари, нападателите в продължение на час му нанесли побой, удряли го в главата с юмруци и с лопата, рязали с ножица ръката му и го заплашвали, че ще отрежат пръстите му. Нападателите отнели от мъжа 785 лева и избягали.

След сигнал от дъщерята на пострадалия за грабежа тримата извършители са били задържани и срещу тях е образувано досъдебно производство. Съдията по делото отказа да одобри подготвеното първоначално споразумение между Районна прокуратура – Монтана, Териториално отделение – Лом, и защитата на подсъдимите Н. К. Н./28 г./, Я. М. В./31 г./ и Л. М. С/46 г./ за наказание 7 месеца „Лишаване от свобода“ ефективно и поиска наказанието да бъде увеличено на 1 година затвор.

„С оглед високата степен на обществена опасност на извършеното престъпление и начина на неговото извършване, наказание по-малко от една година „Лишаване от свобода“ ефективно не би постигнало целите на наказанието – да се поправят и превъзпитат осъдените към спазване законите, да им се отнеме възможността да вършат други престъпления и да се въздейства възпитателно и предупредително и върху другите членове на обществото“, заяви съдът.

Пред съда подсъдимите се признаха за виновни и заявиха, че доброволно подписват коригираното от съда споразумение за наказание по 1 година „Лишаване от свобода“ за всеки от тях за извършения грабеж и за наказание 6 месеца „Лишаване от свобода“ за всеки за незаконно влизане в чуждо жилище през нощта. Съдът наложи на подсъдимите едно общо – най-тежкото наказание – 1 година „Лишаване от свобода“, което да изтърпят при първоначален „общ“ режим. Преди приключването на делото отнетата сума е възстановена на пострадалия.

Подсъдимите трябва да платят по сметка на ОД на МВР – Монтана направените по делото 2480,47 лева разноски за експертизи. За постигнатото споразумение, което има силата на присъда, ще бъде съобщено на пострадалия от грабежа с указание, че може да предяви граждански иск за причинените от престъпленията неимуществени вреди пред гражданския съд.

Определението на съда е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.