Пионка на Петьо Еврото призна за платени протести и следене на магистрати

0

Часове преди свързаният с аферата „Осемте джуджета“ Кристиян Христов да бъде арестуван в сряда, той се е свързал с бТВ. Казал, че се страхува за живота си и познава Любена – бившата жена на Петьо Петров (Пепи Еврото), откакто бил вербуван да участва в „платени контрапротести“, давали му и задачи да снима „магистрати, политици и служители на МВР в срещи, в които не би трябвало да са“.

Пионката на Петьо Еврото е формален собственик на завода за производство на асансьори „Изамет“. В сряда той беше обявил, че ще даде пресконференция, на която да изнесе данни за рекет, побой, палежи и корупция по случая „Осемте джуджета“. Малко преди началния ѝ час обаче е арестуван от цивилни служители на ГДБОП, според МВР – по прокурорско искане, но от държавното обвинение мълчат по този случай.

Неофициално се твърди, че задържането на Кристиян Христов е свързано с разследване, довело до акция в известен столичен ресторант в понеделник. По него за издирване е обявен бившият шеф на столичното следствие Петьо Петров, на който задочно е повдигнато обвинение.

Досъдебното производство е образувано за това, че от 2018 г. до 29 май 2023 г. в София различни лица са били принуждавани да направят нещо против волята си, след като били заплашвани. Освен това в посочения период без разрешение били използвани специални технически средства, предназначени за негласно събиране на информация.

Пред бТВ Кристиян Христов казва, че е говорил по случая с МВР. Твърди, че познава бившата съпруга на Петров – Любена, откакто бил вербуван да участва в „платени контрапротести“.

„Няколко протеста, включително и протеста пред ВСС срещу агнешките главички, това са протести в които съм участвал, организирани от Любена Петрова срещу заплащане. Парите, за които аз участвах в протестите, бяха между 100 – 150 лв. за един“, казва Христов.

Той твърди и, че заработил с Любена първо от лекомислие, а после под заплахи. Изпълнявал различни задачи „по принуда, че ще съсипят живота му“.

Задачите, които ми били възлагани са: „Да снимам най-различни хора по заведения – магистрати, политици и служители на МВР. Снимам ги в срещи, в които не би трябвало да са. Любена често започна да се вижда с едно лице, което на по-късен етап стана разпознаваемо, а именно Иван Гешев“, каза Христов.

Той разказва и че е организирал побой над младеж и палеж на цех близо до София, отново под чужди нареждания. Твърди, че говори сега от страх за живота си. „Би могло да се случи така, че да ме арестуват, да ми образуват много дела“, заявява Христов часове преди МВР да го задържи.

„Кристиян Христов е незначителен човек, който беше и продължава да е момче за всичко на Петьо Петров. Той лъже. Аз бях жена на Петров, но не аз движех делата му, и няма как да съм заплашвала Христов да извърши това, за което твърди“, казва Любена Петрова пред бТВ потърсена за коментар.

Часове по-рано пред Антикорупционния фонд Любена Петрова заяви, че главният прокурор „никога не е ходил в заведението „Осемте джуджета“. Тя предположи, че писмото със заплаха, за което в средата на май съобщи Иван Гешев, е написано от бившия ѝ съпруг Пепи Еврото.

„Прочетох писмото, което е изпратено на главния прокурор, до 10 часа да си подаде оставката, иначе седял сам на ръба на скалата, Мечо Пух. Това са изрази, които Петров употребяваше по 5-6 пъти на ден и в това писмо аз съзирам него, това няма вариант да е писано от друг човек“, каза Любена Петрова.

Двамата, освен бивши семейни партньори, до 2020 г. управляват и „Осемте джуджета“. Бившата жена на Петров назова и имена на магистрати, посещавали заведението и обменяли „парични суми“. Сред имената бе и това на заместник главния прокурор и шеф на Националното следствие Борислав Сарафов. Пред бТВ той определи интервюто като „инсинуации“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.