Петокласничка се удави заради ТикТок-видео в Марица, 1 година й пишат оценки

0

В горещ юлски ден на миналата година 5-класничката Айше (името е сменено съзнателно – б.р.) тръгва с две приятелки да си правят клипчета за ТикТок в река Марица. В търсене на по-ефектен кадър, девойката влиза доста навътре във водата, но течението я повлича и тя изчезва.

Ужасени от случилото се, приятелките ѝ се прибират вкъщи и не казват на никого в следващите два-три дни. Майката на Айше я обявява за издирване на 26 юли, а трупът ѝ е открит чак на 11 август по-надолу в реката.

Майката не вярва, че това е дъщеря ѝ, съмнява се, че е била отвлечена и продадена. Образувано е досъдебно производство и е назначена ДНК експертиза. Това отнема време и към 15 септември, когато започва учебната година, резултат все още няма.

Но в СУ “Найден Геров” в Столипиново, където Айше е трябвало да повтаря 5-и клас, я водят, че посещава учебни занятия, дори ѝ поставят оценки, макар да не са я виждали. Това продължава до 22 ноември – два месеца след смъртта ѝ, когато момичето е отписано от училище, след като 4 дни по-рано е издаден смъртен акт.

“Този случай не само е извън моралните норми, но и дава индикации за притеснителен формализъм, който се допуска на различни нива в системата на образованието. Подобно нещо няма да бъде допуснато и ще бъде проучен в детайли всеки аспект и всяко взето отношение от експертите на различни нива”, категоричен е министърът на образованието проф. Галин Цоков, който разпореди мащабна проверка на случая, която върви в Пловдив. В регионалния инспекторат са се спотаили и отказват да коментират.

Преди това е имало проверка, назначена от РУО, приключила с формални констатации, че директорката на училището Диана Гавазова трябва да затегне контрола.

“Аз самата не мога да имам цялостен контрол върху всички ученици. За това са отговорни техните класни ръководители и учителите им. Това, което е правено, е абсолютно нередно и след като се запозная с обясненията на своите колеги, ще реша какви мерки да предприема”, заяви за “24 часа” Диана Гавазова. Пред близки е споделила, че е била подведена от учители. Отделно имала заместници, които са длъжни да следят.

Иначе в просветните среди Гавазова е позната като стабилен човек с опит, защото от години работи в учебното заведение, известно като Столипиновската Сорбона. То е единственото средно училище в квартала.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.