Пазете се! Отровна шльокавица клока в казана, носи рак и стерилитет

0

Зимата дойде, а с нея и традицията да си сипваме по някоя чашка в студените вечери. Това за поредна година накара различни експерти, сред които лекари, технолози, токсиколози, да предупредят за шльоксавица-скоросмъртница, която варим в ракиджийниците по села и паланки. Спецовете ежегодно алармират, че консуматорите трябва да внимават какво слагат на масата си, защото в сезона за варене на ракия започват главоломно да валят случаите на отравяния, пише в сигнал до Narod.bg.

За съжаление на почитателите на домашно приготвените питиета трябва да кажем, че домашната ракия не е безопасна. Или за да бъдем точни – не всяка ракия, приготвена в селските казани, е безвредна. Защо? Защото в нея, освен метилов алкохол, се съдържат много опасни вещества.

В домашната ракия има цианидна киселина, естери, висши алкохоли и алдехиди, които образуват една напълно смъртоносна комбинация. Тя бива допълнена от тежките метали, за които малцина предполагат.

Тази година положението е още по-зле заради слабата реколта от грозде.

И селските казани се пълнят с какво ли не – хубаво грозде, лошо грозде, вкиснато грозде, скапани и изгнили плодове, мухлясали компоти. За повечето казанджии качеството не е от кой знае какво значение – важно е количеството. А и вкусът и видът на домашната шльоковица може да бъде подобрен с разни подобрители, за които е по-добре да не знаете. И тук съвсем не става дума за безобидните смокинови клонки.

Истината е, че колкото и опитен да е един нелегален производител, вероятността алкохолът му да е силно токсичен е много голяма. Това е така, защото никой селски казан няма т. нар. степен на разделяне, която да успее да отдели в максимална степен метиловия спирт и по-тежките ферментационни алкохоли, които имат наркотично и нервнотоксично действие.

Освен това факторите при домашния алкохол, които водят до смърт, са няколко. Това са лошите хигиенни условия на казаните, неотделянето на костилките, изгнилите плодове, които се влагат, и невъзможността да се отдели метанолът. Старите казани, преправяни от използвани бойлери, които не са почистени добре или са почистени, но с токсични препарати, водят също до натравяне.

Варенето на плодовете заедно с костилките пък пренася циановодородна киселина, която блокира дишането и убива за часове. Влагането на изгнили плодове, стари компоти и сладка в ракията, за да излезе продуктът максимално евтин за производителя, води до отделянето на опасно количество метанол. Често не се отделя и т.нар. „първак”, който отново е с висока концентрация на метанол. Напитката се превръща в отрова.

Всичко това е подкрепено със статистиката – близо 20% от хората, попаднали в отделения по токсикология, са постъпили след употребата на нелицензирани „домашни” напитки.

Консумацията на алкохол менте води до стерилитет при мъжете

Според водещи специалисти по репродуктивно здраве повече от половината мъже, които редовно пият алкохол-менте, не могат да имат наследници. В друга голяма част от семействата, където на почит е домашнярката, пък се раждат деца с множество различни увреждания – най-често на черния дроб и очите.

Според лекарите има пряка връзка между епидемията от стерилитет и бума на нелегалното производство на алкохол, който е пълен с отровни съединения. През последните 15 години т.нар. селски казани за варене на ракия изживяват същински ренесанс и ежедневно бълват тонове метилов алкохол.

За тези години са се увеличили тройно семействата с репродуктивни проблеми. Ако преди десетилетие стерилитетът засягаше предимно градското население, сега една трета от пациентите са в селските райони. А по селата в България се върти именно най-големият алъш-вериш с нелегалната ракия. Първо защото казанджийниците са там и второ, защото контрол в малките населени места категорично липсва.

Именно затова всяка есен лекари алармират „Пазете се!”

Не се доверявайте лекомислено на прехвалени от уста на уста съмнителни алкохолни напитки в пластмаса, които не са под контрола на държавните органи. Етикетът „домашно” не винаги означава качествено и истинско. Единственият начин да се предпазите е да внимавате какво пиете и да не купувате ракия без етикет от случайни хора. В противен случай можете да си навлечете куп здравословни проблеми, сред които не само цироза и стерилитет, но заболявания като интелектуален дефицит, бъбречна недостатъчност, та и дори рак.

На фона на тази цветна палитрата от диагнози всяка година жертвите на нелегалния алкохол са минимум десет, а стотици са натровените и детосикирани в болниците по цялата страна.

Как да познаем опасната домошнярка

Отровната ракия обикновено е в шише без етикет, въпреки че все повече нелегални казанджии започнаха да лепят етикети за „произход“ с надписи „Домашно производство“, „Произведено в България“, „Традиционна българска“.

Факт е, че тази отровна ракия няма как да има бандерол, който е единствената ни гаранция за качество, категорични са токсиколозите. Във всяка ракия без бандерол, независимо с какви етикети или в каква опаковка се търгува тя, има реална опасност за нашия живот.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.