Пазете се! Измамници ошушкват до стотинка банковите сметки

0

По случая със задържаните двама мъже във Варна миналата седмица за банкови фишинг измами в цялата страна, полицията в Сливен започва работа още в началото на 2023, след получаване на множество сигнали за източване на банкови сметки на частни лица. Това обяви инспектор Коста Котавов от икономическа полиция при ОДМВР Сливен. Престъплението бе разкрито съвместно между ОДМВР Сливен и Главна дирекция „Полиция“.

Стотици хиляди левове са откраднати от много хора, каза инспектор Котавов и допълни, че веднъж попаднали в ръцете на измамниците банковите сметки са източвани до край, предава БНР.

„Независимо каква е сумата – малка, голяма, 500, 1000 лева, имали сме по 15, по 20, 30 хиляди лева източени от сметките. Източва се всичко, което е по сметката.“

Съветът на специалистите е да не се отварят фишинг писмата от банки в електронната поща и разкриха как хората да се предпазят от  този тип престъпление.

„Банките не изискват лични данни по имейли, не изискват данни от картите на клиентите си, не изискват данните от паролите за мобилното им банкиране. Когато се изисква такава информация следва хората да знаят, че става въпрос за фишинг измама. Когато имат съмнение, че са достъпили до личните им данни следва незабавно да отидат до офис на обслужващата ги банка и да уведомят органите на МВР.“

Доказването на подобен тип престъпление се затруднява, заради добрата техническа и теоретична подготовка на престъпниците, а потокът от парите е трудно проследим, защото минава през офшорни зони, криптопортфейли и др. Работата по случая продължава.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.