Паталеница настръхна срещу концесионер, затриващ древно светилище

0

Пазарджишкото с. Паталеница с единодушие реши да няма кариера за добив на строителни материали в землището на селото.

Община Пазарджик застава изцяло зад решенията на проведеното Общо събрание на населението на с. Паталеница и ще направи всичко, което е в законовите правомощията на институцията, за да не бъде похабена красивата природа в родопската яка!

Заставаме твърдо зад тях, категорични бяха от общината.

Край селата Паталеница и Ветрен дол се намира най-голямото извънселищно светилище от римския период, посветено на здравоносния бог Асклепий, а там преди това е почитан тракийски бог. Такива светилища са в специално избран район от природна гледна точка – с прекрасна природа и минерална вода, а светилището е неразривно свързано с нея.

В древността светилището е много посещавано, дори от управителите на 2 римски провинции, а районът е благоденствал, пише БНР.

В района обаче 3 фирми са подали документи за концесии за добив на инертни материали, които биха съсипали светилището и унищожили природните дадености.

Предоставянето на концесия за добив на инертни материали касае местността Хайдушко кладенче (наречена в концесионните документи „Ели дере”), разположена в землището на с. Паталеница, община Пазарджик. Местността е в подножието на светилището на Асклепий.

Кандидатът е фирма „Терра Вижън“ на д-р Никола Вардев – член на УС на Българската минно-геоложка камара и експерт в направление „Геология“ пък е баровецът, дето напира да разкопае всичко в околността в търсене на нови милиони.

Според местни жители става въпрос за 3 парцела, единият в землището на Ветрен дол, а другите в това на Паталеница. През 2022-а ветрендолци протестираха срещу бъдеща кариера. Сега паталенчани казват, че са готови да си бранят земята си.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.