Паскал не бил голямата фигура в канала за контрабанда, а Иван Тодоров-Доктора

0

„Николай Николов – Паскал не е бил митничар. Той е бил шофьор в международния транспорт, познавам го случайно от 1993 г. Запознах се с него на сватбата на мой приятел. В Хасково и Димитровград има заселени политически емигранти от Гърция. Тези хора са интересни за Държавна сигурност. Водещият офицер е хванал Николай като младеж и им прави връзка с един от тези гръцки емигранти, и след 1990 г. създават обща фирма. На гръцкия гражданин, който живее в България – неговите роднини започват да организират тировете с цигари от Кипър през Солун и така до България“. Това заяви бившият директор на митницата в Свиленград Георги Шишков в „Говори сега“ по БНТ.

Минал през два опита за убийство, Шишков впоследствие става и депутат от ОДС. Той е от първите, за които твърдят, че прибира пари от контрабанда. Шишков обаче успява да осъди политика, който го обвинява, а на свой ред твърди, че генералската група, към която се причислява и покойният вече ген. Любен Гоцев стои зад каналите. Днес Георги Шишков е далеч от политиката.
Николай Николов-Паскал
Николай Николов-Паскал

Шишков обясни, че голямата фигура в контрабандата е Иван Тодоров-Доктора, а Паскал е бил просто един добър „изпълнител“.

„Той играе големите игри, а Паскал е регионален представител, той е един добър изпълнител, не задава излишни въпроси, няма импровизации, може би затова се е запазил в годините“, добави Георги Шишков.

По думите му не всеки път в подобни схеми са замесени хора от „върха на политиката“.

„Много често нещата опират до областно ниво. За да функционира един канал, са нужни трима човека – един митничар, който да пропусне стоката, един полицай и един магистрат, който да ги защитава. Не е задължително това да е човек от върха на политиката. Имам съмнения Петя Банкова да е замесена в подобни схеми“, обясни още Шишков.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.