Пържолите за 490 лв. взимат главата на министър Зорница Динкова

0

Историята с платените от клиент 490 лв. за три пържоли в ресторант във Варна в крайна сметка доведе до искането на оставката на министъра на туризма Зарица Динкова. Това се разбира от разпространена до медиите позиция на Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията.

„Министърът на туризма Зарица Динкова обяви открита война на нашия бранш. От първия момент разбрахме, че на нея не може да се разчита, тъй като няма никаква експертиза и не разчитахме на подкрепа, но да ни пречи по толкова брутален начин – не очаквахме. От 2019 г. ни се налага да участваме в управлението на кризи. Първо тази, създадена от пандемията, а след това и от войната в Украйна. В момента ни се налага да се справяме с кризи, в които директно участва и дори създава държавата и ресорният ни министър“, пише в позицията.

От съсловните организации уточняват, че след намаляване на ДДС за тях на 9% и приключването на COVID кризата приходите от данъци и осигуровки за техния сектор са се увеличили, а не са намалели.

До сблъсъка на Динкова и ресторантьорския бранш се стигна, след като клиент разпространи видео в социалните мрежи, в което се вижда, че плаща 490 лв. за три пържоли в ресторант във Варна. Основният проблем е не цената на месото, а това, че в менюто е посочена цена за 100 г. От Комисията за защита на потребителите уточниха, че ценоразпис за 100 г. е допустим само за много скъпи екзотични риби и други, които клиентът може да види на живо и са въпрос на индивидуална оферта към потребителя.

Последва реакция от страна на съсловните организации, които поискаха извинение от шефа на КЗП и заплашиха клиента със съд заради уронване на престижа на заведенията. Днес Динкова изрази възмущението си от действията на бранша и ги предупреди, че от догодина данъчните облекчения за тях може да отпаднат.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.