Първо в Crime.bg: Приключи делото срещу циганина с чалга гаврата „Моя страна, моя Германия” (ВИДЕО)

0

Делото срещу ромския певец Кристофър Галовски от Кнежа, изпял чалга гаврата „Моя страна, моя България” на легендата Емил Димитров, приключи, научи първо Crime.bg.

Малко по-рано днес синът на естрадния титан – Емил Димитров-син, написа следното на стената си във фейсбук: „Преди малко завърши делото по казуса с гаврата с „Моя страна“. Очакваме решение на съда на 19 април”.

Случаят стана популярен през август месец миналата година, когато се разпространи версия на песента, изпълнена от Кристофър Галовски, където се споменава „Моя страна, моя Германия“, тъй като чалгарят живее в Дуисбург в германската област Рур.

„За мен това дело има две страни. Едната е чисто техническа – нарушение на Закона за авторско право и правенето на нелицензирана версия на „Моя страна, моя България“ без разрешение. Но това не е най-големият проблем.

Тази песен е призната от милиони българи като неофициален химн на България и реално моралната страна на въпроса и нейното обществено значение са много по-важни за мен. Тук се поругава нещо българско, нещо изконно, нещо мило“, каза тогава за БТА Димитров-син.

„Самият аз нямам нищо против кючека или даден вид ритъм, или попфолка, който има своите форми, изяви и слушатели, но не може да се посяга на всичко.

Това е нагло, дори да твърдиш, че ти си автор на тази песен, защото си сменил ритъма в нея“, допълни той. Димитров-син подчерта, че тази версия не може да се нарече кавър, защото преди един кавър да бъде направен, се дава текст за одобрение от авторите на песента.

„Дори когато превеждаш песен от английски на български език, си задължен да дадеш българския текст с превод на английски на авторите. Пример за това е вариант на „Моя страна, моя България“ на японски език. Изпратен ми бе в оригинал японския текст с превод на български и на английски език. Това е нормалният начин“, обясни той.

Емил Димитров-син е категоричен, че в основата на делото не е финансовият аспект и търсено обезщетение. „Това е по-скоро защита на всички българи, които пеят тази песен по целия свят по всякакви поводи, реално защитавам тяхната любов към България“, каза той.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.