Паметникът на Съветската армия нарязан за 180 000 лева

0

Около 180 000 лева е струвало нарязването, демонтирането, преместването на склад и охраната на фигурите от Паметника на Съветската армия в София. Правителството отпусна сумата за покриването на разходите в сряда.

Първоначалните оценки на областната администрация в София, която ръководи процеса, бяха, че сметката ще е 260 000 лева.

Демонтажът на фигурите започна на 12 декември с мотива, че те са опасни и трябва да бъдат нарязани, премахнати и реставрирани. Той приключи само за седмица и в деня, в който Административният съд – София спря премахването. От 23 декември нарязаните фигури са на склад в софийското село Долни Лозен.

По думите на областната управителка Вяра Тодева предстои те да бъдат реставрирани и да бъде изпълнено решението на Столичния общински съвет за преместването им на територията на Музея за социалистическо изкуство. Кога ще се случи това към момента не е ясно. Не се знае и как ще се използва пространството в Княжеската градина, на което все още стърчи постаментът на паметника.

В сряда правителството отпусна и 707 662 лв. за консервация, реставрация и аварийно укрепване на крепостни стени на османската крепост Калето във Видин. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.