Пълна лудница: Ботът „Наталия“ оживя

0

Записан ли е гласът на реална жена, или обадилата се на половин България „Наталия” с въпрос за „направена поръчка” е съобщение, генерирано от изкуствен интелект?

Специалисти твърдят, че е много възможно човек наистина да е участвал в клипа за целите на кампанията, в която неизвестна фирма събира данни кой от кой град е.

Вече дали е знаела за какво ще служи записът или просто е била наета да прочете няколко изречения, е трудно да се гадае на този етап. Съдейки по дикцията, това би трябвало да е образована дама с правилно произношение.

Ако обаче е използван изкуствен интелект, за него са необходими повече усилия. Работата има два етапа, обясняват специалисти. Първо, записва се как човек с ясна артикулация чете няколко книги, за да се обучи машината. Колкото повече думи каже, толкова по-успешно ще е обучението на невронната мрежа.

Във втората фаза тя може да се дообучи в рамките на секунди, за да синтезира какъвто искате глас – мъжки, женски, нисък, висок, с различни интонации и тембър. Това означава, че всеки, който е получил обаждане, би могъл да стане бъдеща “Наталия” и близките му да получат позвъняване уж от него.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.