Палавият инспектор от ВАС отказа да е следовател

0

Бившият вече съдебен инспектор към ВСС Александър Мумджиев, който подаде оставка след скандал, е променил мнението си и вече не иска да се връща в следствието. Това се разбра от днешното заседание на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Преди седмица Мумджиев държеше да се върне в следствието, но на практика шиканираше изслушването си от съвета, като не получаваше доклада от проверката за поведението му в хотел във Враца.

Александър Мумджиев се прочу, след като беше задържан за кратко от полицията във Враца в средата на май за непристойно поведение в хотела, в който бил отседнал по време на командировка. След това обаче Мумджиев е пуснат без обвинение. МВР образува разследване по неотложност, но до привличането на инспектора към наказателна отговорност едва ли ще се стигне, коментираха източници на „Сега“ след задържането. И до момента не е ясно какво става с преписката.

И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов информира парламента за инцидента. Депутатите са тези, които имат правомощие по Конституция да освободят съдебен инспектор. Другият вариант бе палавият Мумджиев да подаде оставка, както стана на практика. Първоначално той не искаше да си тръгва от съдебната система. По принцип местата на магистратите се пазят, докато са инспектори.

Днес се разбра, че Мумджиев е оттеглил искането си да бъде възстановен в следствието. Въпреки това Колегията изрично прие решение, че не го възстановява като магистрат, тъй като той не покрива етичните стандарти и не притежава в пълнота необходимите качества.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.