Осъдиха условно брата на лихваря Банка Менду за проститутки в хотела му

0

„В мотела до Войводиново, до който има паркинг за тирове, от отварянето му е имало проститутки. Когато го е наел, Антон Асенов е проявил човечност и доброта, като не ги е изгонил. Той сам казва в обясненията си, че полицаите, проверявали мотела, му казвали, че е по-добре жените да са там, защото на магистралата може да стане беля.“

Това каза в пледоарията си пред Пловдивския окръжен съд Константин Давчев, адвокат на обвинения в предоставяне на помещения за развратни действия и пране на пари Антон Асенов.

Според прокуратурата от февруари 2014 г. до 19 май 2020-а Асенов давал стаи в мотела, чийто паркинг бил ползван предимно от турски тираджии, на проститутки.

Взимал по 5 евро за всеки обслужен клиент. След това той изпрал парите, като плащал наема на мотела и си купил различни автомобили, като придобитите чрез престъпление пари били над 383 000 лв.

„Работих около 4 години в мотел „Мерита“. Ходех с хората горе“, описа дейността си 34-годишната Стефка Стоянова, после изостави евфемизмите и призна, че е била проститутка и взимала по 20 евро за сеанс. Уговорката й да упражнява тази професия там била с Антон Асенов, когото тя знаела като Мустафа. Таксата от 5 евро обаче давала не на него, а на дежурната сервитьорка в ресторанта.

Същото правели и останалите 6-7 нейни колежки. Стоянова единствена била в стаята си с мъж, когато сутринта на 19 май преди 4 г. полицията нахлула в мотела. Той обаче не бил неин клиент, а любовник.

Прокурорът по делото Анелия Трифонова заяви, че на базата на показанията на Стоянова и на разпитаните преди други проститутки вината на Антон Асенов и по двете обвинения е доказана. Тя поиска присъда от 3 години условно с изпитателен срок от 5 години, както и той да бъде глобен.

„Асенов не е уговарял проститутките да се заемат с тази дейност, той ги е заварил там. А най-нормалното нещо е да си плаща за стая в хотел. За пране на пари не може да става и дума – при това престъпление се укрива произходът на средствата, а той е купувал колите на свое име. Моля да го оправдаете и по двете обвинения“, обърна се към съда защитникът на подсъдимия. Самият Асенов помоли да бъде осъден справедливо. „Жените идваха с тираджиите в ресторанта на мотела, поръчваха си, прехраната да излиза. А още не мога да осъзная какво е това пране на пари“, каза той.

В крайна сметка Асенов получи условна присъда от 3 години с максималния изпитателен срок от 60 месеца и глоба от 10 000 лв., като беше признат за виновен само в предоставянето на стаи на проститутки. За прането на пари беше оправдан.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативния съд в Пловдив.

Антон Асенов е брат на обвинения в лихварство Стефан Асенов, познат в Пловдив като Банка Менду, съобщава 24 часа.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.