Осъдиха Боян Расате за ударите при нападението над ЛГБТИ центъра

0

Софийският апелативен съд (САС) осъди бившия кандидат за президент Боян Станков, известен като Боян Расате, за нанасяне на лека телесна повреда на активистка от президентската кампания през 2021 година. Тогава Станков и негови сподвижници нападнаха и нанесоха щети на ЛГБТИ център в София.

Съдът осъди Расате и за хулиганство, но не прие, че то е било с изключителна дързост. Расате е осъден на шест месеца пробация и да изплати глоба на пострадалата активистка. За решението, произнесено в съдебна зала, съобщи пред „Дневник“ адвокатът на потърпевшата Глория Филипова – Силвия Петкова.

С решението си апелативният съд отменя произнасянето на долната инстанция, която призна Расате за невинен за нанасяне на леката телесна повреда и го освободи от наказателна отговорност. Съдът приема, за разлика от долната инстанция, че е изцяло доказано, че именно Расате е нанесъл удари на Глория Филипова.

Пред съда Расате е твърдял, че хората, работещи в центъра сами са изпочупили имуществото си, заяви адвокат Петкова. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд. На 30 октомври 2021 година, две седмици преди изборите за президент, в които беше кандидат, Расате и негови сподвижници влязоха в ЛГБТИ-общностния център, а Расате удари в лицето присъстваща там активистка. Имуществото в центъра беше изпочупено.

Прокуратурата го предаде на съд за хулиганство, което се отличава с изключителна дързост. Наказанието по този член е до пет години лишаване от свобода. При внасянето на обвинителния акт разследването срещу хората, които са били с него, продължава, защото те не са установени.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.