Опасно наследство от починал учен на косъм да отрови София със 100 кг живак

0

Количеството живак и опасни вещества, открити в апартамент в „Люлин,“ са толкова много, че могат да отровят половин София. Това стана ясно, след като нелегалният химически склад беше открит случайно, съобщава БНТ.

Оказва се обаче, че 100-те килограма живак все още стоят в бус, тъй като в София нямало оторизирана площадка за съхранение на опасни отпадъци.

Те са били извозени със специализиран транспорт. По уверение на общината са предадени за съхранение на безопасно място. Прокуратурата е назначила проверка.

Химикалите са складирани с години от бивш служител на БАН, който според съседи е работил и в химическо предприятие. Цялото количество вече е обезопасено.

Опасните вещества в апартамента в „Люлин“ първоначално били върнати обратно, разказа домоуправителката

Част от опасните материали са складирани в буркани. Какво точно има вътре тепърва ще трябва да бъде направен анализ. Късно снощи специалните екипи влязоха в апартамента със защитни облекла и противогази.

„При малък битов инцидент би бил огромен химическият облак, който ще се образува и ще премине през половин София“, каза Красимир Димитров – директор на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“.

„Предполагам, че тези вещества са събирани с години. За съжаление аз разбрах за това преди два дни. Хората, които са знаели за наличието на тези бутилки и буркани с прах казват, че са били в апартамента с години“, каза Виктория Цекова – домоуправител.

В апартамента от година живее Иван Димтров. Мъжът работи като санитар и снощи спешно беше извикан от работа. Разказва, че се е грижил за бившия служител на БАН, който наскоро починал.

„Една година се грижих за чичо Ангел и така. Във всички стаи, навсякъде имаше прахове, шишета. Той каза, че са много опасни, че били за БАН. Взривоопасни неща има. Имаше някакви кутии от Русия“, коментира Иван Димитров.

Въпреки това мъжът не подал сигнал.

Наскоро Иван споделил на съсед, а той на домоуправителката , която веднага подала сигнал на 112. Така вчера по обяд на място се озовал авариен екип на Столична община. Той опаковал и приготвил веществата за изнасяне.

„В някакъв момент получиха обаждане и казаха, че връщат всичко в апартамента, тъй като количеството е огромно и аз като домоуправител да се погрижа за унищожаването на тези вещества. Дадоха ми телефон на частна фирма и съответно да заплатя в порядъка на хиляди левове“, обясни Виктория Цекова.

По-късно екипът на Столична община се връща.

„Ние се върнахме, защото ни казаха, че най-вероятно ще има досъдебно производство и разследване, да се опишат като веществени доказателства и след това да дойдем и да ги изземем. Такова обаждане получих, че те няма да са веществено доказателство и няма да има досъдебно производство и ние си ги взехме“, посочи шефът на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ Красимир Димитров.

По регламент собственикът на апартамента трябва да наеме лицензирана фирма за извозване, а когато той не може да бъде установен, отговорността е на етажната собственост. От „Аварийна помощ и превенция“ имат ангажимент, ако например опасните вещества са на общинско място или пък междублоково пространство. До момента акцията струва близо 5000 лева. Връзка със собственика на апартамента, който живее в САЩ, няма.

„За бюджета на общината се случва към момента. По нареждане на кмета Терзиев вчера пратихме екип да ги изземе да ги съхрани тук в буса. Ние даже не сме го разтоварили, тъй като нямаме такава оторизирана площадка за съхранение на опасни отпадъци. Фирмата ще го пренатовари, опише и ще го транспортира до регламентирана площадка за опасни отпадъци“, поясни Красимир Димитров.

Според учени живакът може да се използва за много опасни неща.

„Дълго време живакът под формата на живачен фулминат се използва за направа на взривни вещества. Различни капсулдетонатори. Това също е негово приложение. Вероятно е от някое старо учреждение като БАН или физически и химически факултет, където едно време живакът се използвал в големи количества за различни експерименти“, каза Мартин Недялков – доктор по химия в БАН.

Живачните пари са силно токсични.

„Това е лудост. Най-малкото в такива големи количества. Основните органи които се засягат от живачното натравяне, са централната нервна система и мозъкът. Това може да доведе до фатален край“, коментира д-р Мартин Недялков.

От Софийската районна прокуратура заявиха за националната телевизия, че до момента е установено, че намерените вещества са принадлежали на починалия мъж. Назначена е химическа справка, която да установи точното количество и вида на веществата.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.