Обвиняват в Австрия Иван Димов за пране на пари от продажба на дипломатически паспорти

0

Бившият депутат от СДС и бивш член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Иван Димов е обвиняем в Австрия за изпирането на 170 хил. евро, „произхождащи от продажбата на фалшиви дипломатически паспорти от Испания и фалшиви дипломатически номера от Сейнт Китс и Невис“, съобщиха от прокуратурата в австрийския град Велс, цитирани от „Дневник“.

По същото дело в края на миналата година беше предаден арестуваният в Приморско Полихрон Луков. Димов беше арестуван в България в началото на февруари, но засега съдът отказва да го предаде на австрийските власти.

„Разследването се води срещу общо 13 обвиняеми, като на 12 от тях вече са повдигнати обвинения; по този начин само производството срещу Димов все още е открито“, коментираха още от прокуратурата в западния австрийски град.

Първоначално Димов беше задържан под стража до окончателното произнасяне на съда дали да бъде пратен в Австрия. Впоследствие Апелативният съд в Пловдив смекчи мярката му в по-лека – домашен арест.

В сряда съдия от Окръжния съд в Пловдив отказа да изпълни Европейската заповед за арест, издадена от австрийски съд. С решението си, което не е окончателно, съдията е отменил и домашния арест на Димов.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.