ОБРАТ: „Лукойл“ ще работи с руски петрол

0

„Лукойл“ да може да използва още една година руски нефт. Това решиха депутатите в икономическата комисия на второ четене с промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Това не е окончателното решение, тъй като предстои промените да бъдат гласувани в пленарната зала.

Предложението бе припознато от Йордан Цонев от ДПС, като той уточни, че идеята на подсроковете е как трябва да върви подготовката за момента, в който дерогацията ще отпадне.

Предвижда се рафинерията поетапно да остава без руското гориво, като до 31.12.2023 има право да преработва не повече от 80% петрол с руски произход, до 31.03.2024 не повече от 75%, до 30.06.2024 г. не повече от 50%, до края на септември другата година не повече  от 25% и така до 01.10.2024 г., когато окончателно „Лукойл“ ще трябва да премине към преработката на петрол с неруски произход.

Агенция „Митници“ е натоварена да следи за изпълнение на задълженията на рафинерията и да подава информацията към Министерство на финансите.

Същевременно оборотът от произведените горива не трябва да е по-нисък от средния за последните пет приключили финансови години, пише в мотивите.

„Ние подкрепяме такъв подход и особено в частта със срокове. Смятаме на база анализите, които направихме и работна група, която е сформирана по линия на Съвета по сигурността, обсъдихме различните възможности и рискове. Реалистичният срок за поетапното преминаване към преработка на петрол с неруски произход е около 12 месеца“, каза от своя страна министърът на икономиката Богдан Богданов

По време на заседанието Делян Лазаров, експерт към „Лукойл“, обясни пред депутатите, че им е нужно още време.

Лазаров уточни, че трябва да бъде намерен нефт, който да отговаря като качество и като цена, за да гарантира най-ниска цена за българските потребители. От думите му стана ясно, че най-близкият по състав нефт, който може да се определи като близък до уралс е казакхстанският нефт, но проблемът според него е липсата на гаранция за доставка.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.