Обирджията на инкасото лежал във Виетнам за източване на банкомати

0

Задържаният за най-големия обир на инкасо у нас Колин Красимиров Колев – Коко е лежал 5 години в затвор във Виетнам за източване на банкомати. Това припомниха криминалисти пред „Телеграф“. Колев е бил жестоко изтезаван от виетнамците. Мъченията са били жестоки, подобно на видените във филма „Рамбо – Първа кръв“, включително със змии, пиявици и т.н.

Коко е обвинен за съучастие в грабежа на инкасото на паркинга на Ринг мол в София, извършен на 15 ноември. Ортаци са му доайени в грабежите – Иван Ценков – Турчина и Михаил Павлов – Мишо Коня. Коня в момента лежи в Централния затвор в София с присъда за друг грабеж, а Турчина все още се издирва от органите на МВР. По делото има таен свидетел, който ги издава. Според непотвърдена информация бандата, в която участва Коко, е разкрита след показания на лежащия за кражби Валентин Цанков – Вальо Плякания.

Говори се, че причината била ревност, тъй като гаджето на Плякания Даниела правила секс с Коко и той ги хванал на калъп. 36-годишният бивш ММА боец Колин Колев – Коко бе задържан през април 2016 година в град Хо Ши Мин, Виетнам. Заедно с него в кауша попадна и Димитър Христов. Двамата бяха спипани след серия източвания на банкомати в далечната азиатска държава. Преди това Коко е известен повече в спортните среди, отколкото в криминалните. Има професионални участия в МММ турнири от серията „MAXFIGHT-30“ в зала „Христо Ботев”, както и в други редовни срещи в Студентски град.

Във Виетнам официално отива на екскурзия, но целите му се оказват съвсем различни от това да опознава екзотиката на страната. Закопчан е от местната полиция, докато кара скутер в центъра на Хо Ши Мин. Осъден на 5 години затвор, Коко е подложен на жестоки страдания в зандана. За тях става ясно, когато семейството му получава две писма с неколкомесечно забавяне. В тях Коко споделя за непрестанно изтръпване на крайници, загуба на съзнание, болки в сърцето и белия дроб вследствие на мъченията. Коко е държан вързан в продължение на 6 дни, не му е давана храна, а водата била колкото да не умре. Изпратен е в стационар едва след като в рамките на един ден получава няколко гърча, уринира често и не спира да повръща. От затворническата администрация обаче твърдят, че Коко симулира, защото отказва да работи. Във Виетнам работата в затвора не ти намалява дните от присъдата, както е у нас, обясниха запознати.

След натиск на близките на Коко, както и тези на ортака му Димитър Христов, двамата са прехвърлени в България, за да доизлежат присъдите си. Освободени са през 2020 година. Коко се свързва с хора около Иван Турчина. Турчина е бивш автокрадец, който започва да прави удари на инкасо в последните години. Към онзи момент има обвинения за обир на 73 000 лева от иранец, както и на 400 000 лева от пловдивски бизнесмен. В бандата влизат още споменатите вече Мишо Коня и Ваньо Плякания, както и Димитър Цанов-Митко Испанеца и Димитър Симеонов – Митко Черния. Испанеца също е стар познайник на МВР с дебело досие. През 2015 година е арестуван в Гърция за серия от взломни кражби за хиляди евро. След като лежи 2 години в южната ни съседка, се връща у нас, където продължава престъпната си дейност. Черния пък бе свързван с отвличането на сина на бизнесмена Тони Златков – Адриан. Твърдеше се, че е осигурил една от колите за похищението, извършено в района на село Герман.

Според криминалисти бандата прави няколко удара, но към момента е разкрит най-големият – обирът на близо 5,3 млн. лв. от инкасо на паркинга на Ринг мол на 15 ноември 2022 г. Часове след удара в квартал „Кръстова вада” бяха намерени два опожарени автомобила БМВ. Полицията тогава обясни, че извършителите на най-крупния грабеж у нас са избягали с колите, които са били открадната по-рано. На 19 декември 2023 г. служители на „Криминална полиция” са атакували няколко адреса. Направени са обиски и на над 5 автомобила. Има арестувани. Повдигнати са обвинения на трима души – Коко, Коня и Турчина. Последният обаче успява да духне и все още се укрива. Коня пък е приведен в Централния затвор малко след удара на инкасото. В момента излежава присъда за обир на банкомат от 2015 г.

Изпечени автоджамбази са

Групата обирджии на инкасо и банкомати са изпечени автоджамбази. Крадат коли, преди да се прехвърлят в занаята с обирите. Освен тримата обвиняеми полицията издирва и още двама техни ортаци. В съда има и записани показания на таен свидетел, който ги уличава за крупния грабеж от мола до Околовръстното шосе. Разследването на досега най-крупния грабеж на инкасо у нас продължи една година.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.