Ново дело срещу банкерка, присвоила над 200 бона

0

С още един случай на банкерка, присвоила пари, се захвана Темида! След скандалните истории с Ирина Аткова, занулила сметката на футболиста Мартин Петров, и служителката от Дулово, превела си над 180 хилядарки, сега се разбира за банкерката П.Б. Тя е подсъдима за присвояване на над 200 бона от клиенти на българска банка, където е работела като мениджър на екип „Банкиране на дребно“ в столичен клон. Това научи „България Днес“ от съдебни документи.

Прокуратурата погва П. за това, че е извършила над 180 трансакции от сметки на клиенти към свои сметки или на майка си и на брат си. Шашмите се случили в периода май 2011 – ноември 2014 г., се твърди в обвинителния акт. Разследващите описват десетките преводи като отделни деяния на продължавано във времето престъпление. Банкерката е подпукана за длъжностно присвояване на чужди пари, които са й били поверени да ги пази и управлява.

Парите са превеждани от сметките на няколко клиенти, които не подозирали
Парите са превеждани от сметките на няколко клиенти, които не подозирали

Първата инстанция – Софийският градски съд, я оправдава по обвинението, че присвояването е в особено големи размери и представлява особено тежък случай. Магистратите й дават 3 г. условно с 5-годишен изпитателен срок. За мекото наказание превес имат чистото й съдебно минало и това, че подсъдимата е сключила спогодба с банката да върне парите. В хода на процеса става ясно, че тя редовно погасява вноските, за които се е разбрала.

П.Б. е обвинена за изчезването на 234 хил. лв., но сумата намалява с 50 бона, понеже толкова служителката е превеждала към кредитната карта на мъж, също клиент на банката. Затова магистратите приемат, че парите не са излизали от владението на финансовата институция.

Прокуратурата твърди, че преводите от сметка на един клиент по сметка на друг, макар и в същата банка, са били направени, за да се прикрие самото присвояване. Отбелязват се големият брой трансакции, продължителният период на аферата и извършването на документни престъпления. Проявена е изобретателност и комбинативност, сочи държавното обвинение, поради което настоява за висока обществена опасност. Отчита се и обстоятелството, че банкерката не е спряла доброволно, а е била разкрита при проверка на служители на банката. Настоява се за ефективна присъда.

Адвокатът посочва, че може да са извършвани документи престъпления, но не и присвоявания.

„Самата П. е била обект на измама в продължителен период от време и присвоявала средствата, за да помогне на човек със застрашено здраве и живот, не го е правила с користна цел“, коментира защитата.

„Съжалявам, че съм била толкова глупава. Ще плащам, както и когато мога, и никога повече не бих направила подобно нещо“, изтъква банкерката в съдебната зала. Тя признава, че е започнала да отклонява пари, след като е била преметната от мъж. Давала му големи суми срещу обещанието да ги върне. Вместо това той искал още повече. Когато се усетила, че е подхлъзната, си ипотекирала имуществото, за да възстанови парите, но вместо това станала жертва на друг мошеник.

Съдия Вера Цветкова от Софийския апелативен съд връща делото на първа инстанция заради допуснати нарушения. Оказва се, че колегите й недопустимо са обвързали присъдата с обвинителния акт, а не с изготвените мотиви, като са се позовали на заключителната част на обвинителния акт. Така е пренебрегната правната същност на присъдата като единство от диспозитив и мотиви, защото двете части си противоречат. Нарушен е и принципът за равенство на страните. Освен това не е описано и кои от деянията са продължавано престъпление и кои – длъжностно присвояване.

По случая са направени съдебно-счетоводни и почеркови експертизи на платежните нареждания, с които са прехвърляни парите по сметките. Тепърва процесът ще започва отново от стадия на разпоредителното заседание.

В последните години нашумяха случаите с банкерки, източили служебни пари. В продължение на години Ирина Аткова заграбва към 3,8 млн. лв. от сметките на Мартин Петров. Служителката е разследвана и от прокуратурата и е в неизвестност, затова гражданското дело срещу нея беше спряно.

На мушката на разследващите се оказа и 29-годишна банкерка от Дулово. Тя е разкрита в началото на 2019 г., че с фалшифицирани документи превела близо 200 бона по сметките на близки, които после постъпвали по личните й сметки. Севим Хасан беше пусната срещу парична гаранция.

За присвояване на около 200 хилядарки беше обвинена и друга столична банкерка, на 44 г., на длъжност старши финансов консултант на премиум клиенти. Между 2012 и 2014 г. тя превела пари от сметките на ВИП клиентите, до които имала достъп, към авоарите на съпруга си.

От любов

Невена Йорданова
Невена Йорданова

От любов действала 38-годишната банкова служителка от Варна Невена Йорданова, която скъта над 1 млн. лв. от сметки на вложители, за да ги даде на възлюбения си от Монтана. С него се запознали в интернет, като той се представял за Мирослав Михайлов. По-късно се оказало, че е Сергей. Той искал средствата, за да си реши финансови проблеми с лихвари, но се заклел, че е взел само 15 бона. Криминалистите го погват с обвинения, по които го грозят до 20 г. затвор. Въпреки това по случая дело още няма.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.