Новина на Crime.bg: Компроматите на Пепи Еврото срещу ВИП българи потънаха в СГП

0

Лаптопи, телефон, документи, дискове и касети са част от иззетите доказателства от имотите на бившия следовател Петьо Петров – Еврото.

Това се разбира от документи, публикувани от Антикорупционния фонд (АКФ), но от тях не става известно каква информация има на тези носители.

Според източник на Crime.bg, обаче, на тях са записани компроматите, които Пепи Еврото е събирал тайно за онези ВИП българи, осмелили се да посетят „Осемте джуджета” за услуги – съдии, прокурори, следователи и политици. Доста удобно всичко това безследно потъна в прокуратурата, дали някога ще види бял свят, е доста съмнително.

От протокол за претърсване на един от имотите му в София – апартамент на улица „Свиленица“ в близост до прочутия ресторант „Осемте джуджета“, както и опис на иззетите веществени доказателства при претърсването на този и друг апартамент в същата сграда, се разбира, че обискът е извършен в малките часове на 30 май 2023 г.

В документа се забелязва разминаване на имената. В началото на протокола е отбелязано, че жилището се ползва и обитава от Петьо Вълков Петков, а имената на бившия следовател са Петьо Велков Петров. По-надолу в описа на иззетите доказателства е отбелязано, че документите са на името на Петьо Петров.

Това е станало в хода на светкавично образуваното в Софийска районна прокуратура (СРП) разследване, след като ден по-рано АКФ публикува получени по електронна поща снимки на Петров с тогава заместник главния прокурор Борислав Сарафов пред „Осемте джуджета“.

Антикорупционният фонд публикува данни за събраните веществени доказателства само от два от претърсените през тази нощ имоти на Петров. Оттам са иззети два компютъра, един мобилен телефон, напечатани и ръчно изписани документи, както и различни носители – компактдискове, лентови носители, касети с ленти, дори една дискета. Съдържанието на всички информационни носители е неизвестно… или поне така е удобно за пробитата прокуратура.

Твърди се, че тези веществени доказателства заедно със събраните при другите действия по разследването са изпратени на 9 юни 2023 г. от Софийската районна прокуратура на Върховния касационен съд (ВКС). Там по новоприетия механизъм за независимо разследване на главния прокурор и неговите заместници трябва да се администрират сигналите срещу тях, като се препратят към специалния прокурор по разследването на високопоставените ръководители на прокуратурата Даниела Талева.

Докато се чака назначаването на такъв обаче и след като разследването на Софийската районна прокуратура е прието от СГП по компетентност (тъй като касае и други магистрати), прокурорът Йордан Петров от СГП изисква и получава тези веществени доказателства от заместник-председателя на ВКС.

Така във фактическата власт на Софийската градска прокуратура попадат множество веществени доказателства с неизвестно съдържание, които потенциално биха могли да касаят редица административни ръководители в прокуратурата, в това число и такива на самата СГП, за чиято свързаност с престъпната мрежа около Петьо Еврото говорят няколко свидетели в разследването на СРП, отбелязват от АКФ.

Към събраните материални доказателства от имотите на Петьо Петров – Еврото в България трябва да се добавят и онези от негови имоти в Гърция след изпратени от СРП европейски заповеди за разследване до южната ни съседка, които също са се озовали в СГП. От АКФ посочват, че за тях се носят слухове из кулоарите на правосъдието, че били с много по-интересно съдържание, към което „нездрав интерес“ проявили някои административни ръководители в прокуратурата.

„Какво всъщност е имало на тези информационни носители, иззети от имотите на Еврото в България и Гърция? Едва ли ще научим. Предвид начина на администрирането им по настоящия казус и множеството публично известни данни за това какво се е случвало назад в годините с веществени доказателства по знакови дела“, признават от АКФ.

От прокуратурата не коментираха автентичността на публикуваните документи и тяхното съдържание.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.